Amnesty: Hagyják békén a civil szervezeteket!

2014. június 17. 20:48

Az Amnesty International Magyarország szerint a magyar kormány megpróbálja elhallgattatni civil szervezetek egy részét, amivel korlátozza a sajtó és egyesülési szabadság jogát. A szervezet felszólította a kormányt, hogy hagyjon fel a civilek célkeresztbe állításával.

2014. június 17. 20:48

Az Amnesty International Magyarország a Norvég Civil Alappal folyó vita kapcsán felszólította a magyar kormányt, hogy hagyjon fel a civil szervezetek „célkeresztbe állításával” és biztosítsa, hogy „megfélemlítés nélkül gyakorolhassák” az egyesülési és a szólásszabadság jogát. Az Amnesty International álláspontja szerint az, hogy a norvég alapok pályázati programjának lebonyolítását végző négy alapítványt komolyan átvilágították és közülük hármat állami hivatalnokok látogattak meg, hogy ellenőrizzék a pénzek felhasználását, azt sugallja, hogy a kormány célpontba akarja állítani a civil szervezeteket.

„Egy demokratikus társadalom nem képzelhető el civil kontroll nélkül, ezért fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk a civil szféra szabadsága mellett. Szervezetünk is aktív kontrollt gyakorol, és számos területen együttműködik a Norvég Alap által támogatott szervezetekkel” – közölte Jeney Orsolya, az Amnesty International igazgatója. A közleményben kiemelték: a szervezet aggódik, hogy a magyar kormány „megpróbálja elhallgattatni” a fontos munkát végző civil szervezeteket, ezzel korlátozva az egyesülési és a szólásszabadság jogát.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára május 29-i sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyar kormánynak nemcsak joga, hanem kötelessége is vizsgálni, hogy a norvég alapból Magyarországra érkezett pénzek felhasználása rendben zajlott-e. A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár korábban azt mondta: az átfogó vizsgálat célja, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a norvég alapok hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Május 9-én a norvég alapok donor államai (Norvégia, Liechtenstein és Izland) az alap további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntöttek, mert kifogásolták, hogy ez év január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak felhasználásával és programjainak lebonyolításával az állami tulajdonban lévő Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-t bízta meg. A finanszírozók ezt a megkötött egyezmények megszegésének nevezték, mert úgy értelmezték, hogy magyar részről a lebonyolítást és a felügyeletet úgymond kiadták a központi közigazgatás kezéből.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. június 18. 12:47
Azt írják az AI-ek,hogy a kormányokat a civilek kontrollálják! És a civileket KI???? Türelmetlenül várom a választ!!!
Barnabox
2014. június 18. 09:35
Már bocsánat! De ha én - kisbuciillés - valakinek adok pénz, akkor a szomszéd nehogy már beleszóljon, hogy az mire ,kire szórja el! A felügyelet, - vagy akár a tökönrugás - annak a dolga aki adja a lét! Kivéve, ha az a valaki BŰNÖS célokra használja! Akkor jöjjön a rendőrség! Minden egyéb esetben coki!
atila68
2014. június 18. 08:57
Egyetlen kérdés: A cikkhez tartozó képen melyik demokráciadeficites diktatúra betiltott, külföldi alapokból bújtatottan pénzelt civil szervezetének bebörtönzött tagjai vonulnak a főváros egy forgalomtól elzárt sugárútján, fokozott rendőri biztosítással? (Háttérből Gábriel arkangyal óvó tekintetétől kísérten)
6qwasyx
2014. június 18. 08:25
Nem tudom, hogy valaki felfigyelt-e arra, hogy a civil szervezetek feladata az állam kontroll alatt tartása az állampolgárok érdekében. Látom, a sok hígfosagyú fideszes erről önként lemond.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!