Szegénységi adatok: a KSH-nál dolgozó narancssárga pártkatonákról beszél az MSZP

2014. október 04. 13:09

Az Eurostat szerint 2013-ra százezerrel több lett a szegény Magyarországon. Az MSZP azt követeli, hogy a KSH ne csak novemberben hozza nyilvánosságra az adatokat.

2014. október 04. 13:09

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a KSH-nak eddig minden év szeptember 20-ig sikerült nyilvánosságra hoznia azt az éves kimutatást, amely az uniós módszertan szerint írja le, milyen Magyarországon a szegények helyzete. Most viszont arra hivatkoznak – folytatta –, hogy a hivatalnak nincs pénze, és csak novemberben mutatják be a statisztikákat. A képviselő azt mondta, valószínűleg nem a pénz az oka, hogy nem tették közzé az adatokat, inkább arra gyanakszanak, az Orbán-kormánynak kellemetlen lenne az önkormányzati választás előtt, ha a választók azzal szembesülnének, hogy Magyarország gyorsuló ütemben csúszik lefelé „a szegénység lejtőjén”.

Az ellenzéki politikus azt mondta, az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat a KSH-tól kapott adatok alapján már közölte, hogy egy év alatt, 2013-ra százezerrel nőtt a szegénységben élők száma. A politikus felháborítónak nevezte, hogy választási manipuláció eszköze lett a statisztikai hivatal. Megemlítette, hogy a KSH felügyelete Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez tartozik. Úgy értékelte, Lázár nem akarja, hogy a KSH-jelentést megismerhessék az emberek.

Bangóné beszélt arról is, hogy minden környező országban csökkent a szegénység. Ismertetése szerint a lakosságon belül a szegények aránya Lengyelországban 26, Csehországban 14,6, Szlovákiában 20, míg Magyarországon 33 százalék.

Az MSZP-s politikus követelte, hogy a KSH ne falazzon tovább a kormánynak, tegye közzé a szegénységi statisztikákat, ellenkező esetben elveszíti megmaradt szakmai hitelét, és a KSH „minden munkatársa narancssárga pártkatonává változik” – fűzte hozzá. 

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horpadt Bölény
2014. október 05. 09:15
Milyen fakin ez a Mangóné
Trükkök Százai...
2014. október 04. 19:48
Nem kell nektek már ilyesmivel foglalkoznotok. Árt a szépségnek.
tunde04
2014. október 04. 17:36
Tisztelt Bnangóné Ildikó! teljesen mindegy, h a ksh csak október végén hozza nyilvánosságra az adatokat. Ezek eddig is elérhetőek voltak azok számára akik kikérték. mint ahogy tette az átlátszó is. magácskáék is írjanak egy kérelmet emilben, oszt gyün a válasz! rohadt szánalmas ezzel kampányolni, és ráadásul így is zakó lesz jövőhéten. http://kimittud.atlatszo.hu/request/letminimum-alatt-elok-szama-magy
tango47
2014. október 04. 17:15
A KSH a BEVALLOTT jövedelmekből dolgozik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!