Hét év börtönt is kaphat a Charlie-viccei miatt letartóztatott humorista

2015. január 15. 17:31

Dieudonné több műsorát tiltották be korábban Franciaországban az antiszemitizmus vádja miatt. A francia miniszterelnök a Nemzetgyűlésben ítélte el a humorista viccelődését, a képviselők nagy része felállva tapsolt.

2015. január 15. 17:31

Szerda reggel a terrorizmus dicsőítésének gyanújával vették őrizetbe Dieudonné M'bala M'bala humoristát Franciaországban – számol be a Euronews. A férfit korábban antiszemitizmus vádjával ítélték el több alkalommal, 2014-ben több műsorát betiltotta a bíróság, a brit hatóságok pedig kitiltották Nagy-Britanniából, amikor barátját, Nicolas Anelka labdarúgót látogatta volna meg Londonban.

Dieudonné a párizsi terrortámadást követően azt írta ki Facebook-oldalára, hogy „Je me sens Charlie Coulibaly”, vagyis „Charlie Coulibalynak érzem magam”, a Charlie Hebdo szatirikus lap címére és a a kóserbolti túszejtőre, Amedy Coulibaly-ra utalva. A bejegyzése és egy szombati fellépése óriási felháborodást váltott ki az országban.

Manuel Valls francia miniszterelnök a Nemzetgyűlésben is beszélt az ügyről: „Hatalmas sértésnek tartom, hogy szombat este, miközben az egész ország gyászolt, ő a fellépésén rengeteg ember előtt a gyűlöletről beszélt. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül itt a Nemzetgyűlésben.” Szenvedélyes beszédét álló ováció fogadta.

A humorista a Facebookon azzal reagált a kritikákra, hogy ő csak meg szerette volna nevettetni az embereket. A terrorcselekményre buzdítás vagy annak dicsőítése 2012 óta büntetendő Franciaországban. Mivel Dieudonné visszaesőnek számít, ha bűnösnek találják, akár hét év börtön is várhat rá. (Az utóbbi információ a Euronews magyar nyelvű híradásában nem szerepel, csak az angol változatban.)

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gfischer
2015. december 31. 05:57
"fellépésén rengeteg ember előtt a gyűlöletről beszélt" Az egyiknek szabad sajtó, a másiknak gyűlöletbeszéd.
teljesenertelmetlen
2015. december 31. 05:57
A zsidók viccelhetnek bárkivel. Bárki nem viccelhet a zsidókkal. Ez a liberális szólásszabadság.
MOPO3OB
2015. február 10. 18:16
Je suis Dieudonné
neuhistoriker
2015. február 05. 00:02
Azért volt ízléstelen, mert ő abban a hiszemben tréfálkozott, hogy a holokamu valóságos történet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!