Lázár János: A civil szervezetek sem állnak a törvények felett

2015. február 11. 20:03

A civil szervezetek sem állnak a törvények felett – írta Lázár János az Amnesty Internationalnek. Lázár szerint a magyar civil szervezetek legerősebbjei eltávolodtak a társadalomtól, és megélhetési civilként működnek, a hatóságok pedig nem folytatnak hadjáratot a civilek ellen.

2015. február 11. 20:03

A civil szervezetek sem állnak a törvények felett – írta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Jeney Orsolyának, az Amnesty International magyarországi szervezete vezetőjének. A levelet szerda késő délután a kormany.hu oldalon is közzétették.

 
A kormányzati portál emlékeztetett: az Amnesty International magyarországi szervezete a civil szervezetek helyzetéről közölt tanulmányt a napokban, és ezzel kapcsolatban Jeney Orsolya levélben fordult Lázár Jánoshoz. 
 
A miniszter válaszában azt írta: magánemberként és politikusként egyaránt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a civil szféra minél jobban betölthesse azt a szerepet, amelyre egy modern demokráciákban hivatott. 
 
„Azonban a magyar civil társadalom finanszírozási gyakorlata – amit még nagy jóindulattal sem lehet egészséges »alulról jövő, civil adományokon alapuló finanszírozásnak« nevezni – oda vezetett, hogy ezek a szervezetek eltávolodtak a társadalom egészétől, és a szféra legerősebbjei »megélhetési civilként+ maguk között osztották el a korlátozottan rendelkezésre álló forrásokat«” – írta levelében Lázár János. 
 
Hozzátette: lehetőségük ugyan adott volt erre, de ez a gyakorlat jogszerűnek és igazságosnak nem tekinthető. Azok a civil szervezetek, amelyeket tanulmányukban a magyar kormány által „sarokba szorítottként” állítanak be, olyan érdekek és értékek szószólóivá váltak, amelyek nem kötődnek a magyar társadalom sorskérdéseihez – állapította meg Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
Lázár János visszautasította azt a tanulmányban foglalt állítást, hogy a magyar hatóságok „hadjáratot” folytatnának a független civil társadalom tagjai ellen. A magyar hatóságok a munkájukat végezték és végzik akkor, amikor a hatályos magyar törvények betartását ellenőrzik azoknál a civil szervezeteknél, amelyek közpénzek felett rendelkeznek – hangsúlyozta, hozzátéve, a törvények ezekre a szervezetekre is vonatkoznak.
 
Azzal összefüggésben, hogy a tanulmány szerint „civil szervezetek zaklatásának és megfélemlítésének árát legvégül azok az emberek fogják megfizetni, akiket ezek a szervezetek képviselnek”, azt válaszolta: „a magukat törvényen felül állónak tartó szervezetek káros tevékenységének az árát a teljes magyar társadalom fizeti meg”. Hozzátette azt is: nem várja el, hogy egyetértsenek vele ebben, de azt igen, hogy a törvényeket a civil szervezetek magukra is kötelezőnek fogadják el.
 
A miniszter felidézte: tavaly mintegy tucatnyi civil szervezet tevékenységét vizsgálta és kifogásolta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi). Meglátása szerint „a vizsgálatok a 80 ezer szervezet közé került fekete bárányok kiszűrését célozzák”. Az érintett szervezetek pedig – írta Lázár János – nem az igazukat próbálják bizonyítani, hanem a legkülönbözőbb vádakkal illetik mind a magyar kormányt, mind pedig az attól függetlenül munkájukat végző hatóságokat, ami elfogadhatatlan. 
 
Az Amnesty International magyarországi szervezete február 2-án közölte a honlapján a Sarokba szorítva című tanulmányát, amelyben úgy értékelte: a múlt évben több magyar civil szervezet vált „hosszan tartó kormányzati támadássorozat célpontjává”, ami nagyban akadályozta őket, hogy a munkájukat végezzék, „dermesztő hatással volt az egyesülési jogra, és szűkítette a civil szervezetek mozgásterét az országban”
 
A tanulmányban az olvasható: 2014 májusa óta több magas rangú kormányzati szereplő, ideértve a miniszterelnököt is, fogalmazott meg vádakat a civil szervezetekkel kapcsolatban, több bűncselekmény elkövetésével gyanúsítva meg ezeket a szervezeteket. Szerintük ezek az állítások rendszeresen ismétlődnek azóta is egy ellenséges médiakampány keretében, amelynek „célja, hogy rontsák a szervezetek szavahihetőségét, és megkérdőjelezzék munkájukat a társadalom szemében”
 
Véleményük szerint 2014 tavaszán és nyarán jelentősen nőtt a nyomás a civil szervezetekre, amikor a Miniszterelnökség vizsgálat lefolytatását kezdeményezte az érintett szervezetekkel kapcsolatban. A „rendkívüli ellenőrzés” májusban kezdődött, és 59 civil szervezetet érintett - rögzíti a tanulmány bevezetője. A vizsgálatot a Kehi folytatta le, amely „nincs birtokában olyan garanciáknak, amelyek a függetlenségét és pártatlanságát biztosítanák, és amelynek joghatósága az eljárás lefolytatására erősen vitatott” – írta tanulmányában az Amnesty International magyarországi szervezete.
 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. február 12. 10:28
Jani! Maradt még fácán a határban?
kukagyerek
2015. február 12. 10:27
Kivéve a cöfös lakájokat!
gudmen
2015. február 12. 10:23
csak TI! Tiborcz kikötőjét is kivennék a vasárnapi zárva tartás alól. A vasárnapi zárva tartás alól a Tüzép-telepek és a kertészetek mellett mentesülnének többek között a kikötőkben üzemelő boltok is egy új rendelettervezet szerint, ezzel a rendelkezéssel pedig éppen Orbán Viktor veje, Tiborcz István is jól jár, aki nemrég vette meg a keszthelyi kikötőt – írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hamarosan a kormány elé kerül egy javaslat, amely szerint a kertészetek, építőanyag-szakboltok, Tüzép-telepek, a főszezonban a tavak melletti települések boltjai csak akkor tarthatnak majd nyitva, ha az üzletben vasárnap dolgozó eladó legalább 20 százalékban tulajdonos is, a személykikötőkben lévő élelmiszerboltok viszont minden megkötés nélkül üzemelhetnek – ilyenek a hajóállomások és a kiépített partfalú kikötők, mint Orbán Ráhel férjének jachtkikötője.
Tintamin
2015. február 12. 09:27
Bámulatos, hogy vannak emberi lények, akiknek ez a pali szimpatikus. Hihetetlen, mire képes a hit. Itt már tényleg nem kell gondolkodni. Aki fideszes, azzal nem érdemes vitatkozni. Választ magának "jó arcokat" a pártból, a többit elviseli, üvöltve tapsikol a békemeneten, és boldog, ha kilopják alóla az országot ezek a suttyók. Jajj, magyar, te hülye egy nép vagy....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!