A székelyföldi románok csökkenő számára figyelmeztetett az ortodox püspök

2015. augusztus 10. 22:26

A román lakosság székelyföldi arányának csökkenése miatti aggodalmának adott hangot Kovászna és Hargita ortodox püspöke, Andrei Moldovan, aki szerint félő, hogy a jelenség dominóhatást válthat ki. Az egyházi vezető erről a 13. marosfői nyári egyetemen beszélt.

2015. augusztus 10. 22:26

A székelyföldi románok létszámcsökkenésének hatásaira figyelmeztetett a 13. marosfői nyári egyetemen felszólaló Andrei Moldovan, Kovászna és Hargita ortodox püspöke. A püspök szerint a székelyföldi románok számbeli fogyása dominóhatást vált ki, mely sokszorosan sújtja a román közösséget. Szerinte ez a jelenség veszélyezteti a román oktatási intézmények működését, és a fiatalok elveszítik a személyes és szakmai fejlődés lehetőségét, ez pedig a térség gazdaságára is kihat. A képzetlen fiatalok ugyanis nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és nem tudnak pályázni az Európai Unió által biztosított pénzforrásokra. 

Ha a térség turisztikai látványosságairól beszélünk, román identitásképző értékekről is beszélünk, amelyeket ápolni, restaurálni kellene. (…) Nagy szükség van a befektetésekre és munkahelyek létrehozására a térségben, mert ezek hiánya etnikai hovatartozástól függetlenül sújtja az itt lakókat” – jelentette ki Kovászna és Hargita ortodox püspöke. Moldovan szerint a fiataloknak nem autonómiaelméletekre van szükségük, hanem a régió valós gazdasági potenciáljának a kihasználására. A püspök úgy vélte, a határon túli román közösségek vezetői számára szervezett marosfői tábor jó alkalom arra, hogy a külhoni románok mellett a székelyföldi románok helyzetére is ráirányítsa a bukaresti hatóságok figyelmét.

Andrei Moldovant februárban választotta Kovászna és Hargita püspökévé az ortodox egyház zsinata. Beiktatása előtt az Andrei Fagarasanul nevet használta.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2015. augusztus 11. 18:15
Ha a térség turisztikai látványosságairól beszélünk, román identitásképző értékekről is beszélünk, amelyeket ápolni, restaurálni kellene.” – jelentette ki Kovászna és Hargita ortodox püspöke. Lebontják az ősrégi magyar templomokat, s a régi kövekből, építőanyagból ortodox templomokat építenek, mintha azok több száz éve ott álltak volna. Ezen kívül "A magyar az ördög nyelve!" - hirdetik ezek az ördögfajzatok Csángóföldön, az ottani ősmagyaroknak, kénszerítve a pszichikai román terrorjukkal, hogy román nyelven hallgassák a Szentírást, román pópáktól. Pópa - már ez egy gyűlöletes megszólítás, ezektől a ravasz, álszent, gyáva népségtől. De a mi Erdő Pétereink sem jobbak. Hallgatna, ájtatosan behúzott nyakkal! Sajnos, Magyarország elveszejtésébe a Magyar Katolikus Egyház a meghunyászkodásaival, a magyar nemzet ügyének mindig-mindig perifériára sorolásával, jócskán benne van. Mondom ezt szimplán római katolikusként. És sajnos, - az egyházam miatt - nem magyar római katolikusként. Ők, Erdőék nem merészelik Rómába vinni a kérdést, pedig sokkal-sokkal közelebb vagyunk Rómához, mint a román "pópák"...
pollip
2015. augusztus 11. 11:00
Nem derül ki, hova lesznek a románok? Országosan kb 4 millió állampolgáruk ment külföldre. A többiért miért nem aggódik?
magnamater
2015. augusztus 11. 10:19
Mit keresnek Székelyföldön az ortodox püspökök? Exorcizmust az ortodoxok ellen - a távozó ördögök viszik magukkal a püspököket híveikkel együtt!
Arivistus
2015. augusztus 11. 08:17
Ez sajnos csak egy hazugság amivel a románok magukat akarják hergelni a magyarok ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!