Visszafizetjük a 2008-as hitelcsomag utolsó részletét

2016. április 05. 12:04

A 2008-ban kapott 14 milliárd eurós nemzetközi hitel utolsó részletét április 6-án kell visszafizetnünk. A Világbank és az IMF felé már törlesztettük tartozásunkat és az Európai Bizottság felé is csupán ez a másfél milliárd eurós részlet maradt. A portfolio.hu szerint Magyarország ma már alacsonyabb kamattal tudja finanszírozni magát a piacról, mint amit a hitelcsomag akkor lehetővé tett.

2016. április 05. 12:04

Másfél milliárd eurót kell Magyarországnak az Európai Bizottság részére átutalnia április 6-án. Ez a 2008-ban megkötött 20 milliárd eurós nemzetközi hitel utolsó részlete, amelyből a kormány 14,2 milliárd eurót hívott le.

A hitelből adósságot finanszíroztunk, a költségvetés hiányát fedeztük, valamint lejáró állampapírokat fizettünk vissza belőle, de jutott belőle a Mol-részesedés vásárlására és a tartalékok növelésére is – értesült a portfolio.hu. 

Annak idején azért kényszerült Magyarország a szerződés megkötésére, mert befagyott a magyar kötvénypiac, ezért a nemzetközi segítség nélkül csődbe mehetett volna az ország. Mára viszont nem csak, hogy törlesztettük a hitelt, hanem olcsóbban tudunk állampapírt kibocsátani, mint a hitelcsomag kamata.

Akkoriban azonban a piacról csak 6-10 százalékos kamattal volt lehetőség a piacról való finanszírozásra, így a 3-3,5 százalékos hitelkamat, amelyet a csomag nyújtott, olcsónak számított.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2016. április 05. 17:19
"Visszafizetjük a 2008-as hitelcsomag utolsó részletét" Nem fizetjük vissza, ahogy a korábbi részleteket sem, csak kiváltjuk újabb hitelekkel. IMF- és EU-hitel helyett lesz ún. piaci hitel.
XPEH BAM
2016. április 05. 15:33
,,A hitelből adósságot finanszíroztunk" Ez még mindig elég szomorú.
Hora
2016. április 05. 15:05
Feri felvette,mert annyira jól állt az ország- konkrétan csődközelben- Orbánék kicsöngették, de maradunk vagyunk bóvliban.:)))
packó_
2016. április 05. 14:09
Szerintem ez nagyon nagy hír. A másik opció az lett volna, mint a görögöknél. A fidesz nagyon sok hibát csinál, azonban alapdolgokat jól csinál. Szemben a nyomorult ballibsi oldallal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!