Egy percben a média működéséről a post-truth korszakban

2016. december 16. 14:54

A hirado.hu, de az M1 aktuális csatornánk, a Kossuth rádió, valamint az MTI sem, természetesen nem kíván az Ön által csak orosz propagandaterjesztésnek bélyegzett folyamat részesévé válni.

2016. december 16. 14:54
Kobza Miklós

„Válaszok, reakciók, kiemelések és hangsúlyok - egy percben a média működéséről a sokat idézett »post-truth« korszakban.

Van itt ez a 444-cikk, az elkészítéséhez nem kérdeztek meg bennünket előzetesen. Csak a megjelenés után tudtam összerakni egy gyors választ, alulra beidézem a teljeset, s akkor abból, valamint az eredetibe beszerkesztett rövid válaszból láthatóvá válnak a hangsúlyok és a kiemelések, stb.

Ezt írtam 3 körben, kronologikus sorrendben.

1:

Kedves Péter!

Mivel az alábbi cikkének elkészítése során nem kérdezett meg bennünket, ezért most a megjelenést követően kénytelenek vagyunk legalább egy emailben jelezni Önnek: cikkének közmédiára vonatkozó megállapításai tévesek.

Először is: a hirado.hu, de az M1 aktuális csatornánk, a Kossuth rádió, valamint az MTI sem, természetesen nem kíván az Ön által csak orosz propagandaterjesztésnek bélyegzett folyamat részesévé válni.

Az, hogy kiemeleten foglalkozunk a szír polgárháború eseményeivel, annak oka az Önöket is nyomasztó hírverseny, és az, hogy az olvasóink érdeklődnek e hírek iránt, különösen mióta ez a polgárháború egy európai migránsválságot idézett elő.

Engedje meg hogy megjegyezzük, több ezer kilométeres távolságból, de talán helyszíni jelenléttel is csak nehezen ellenőrizhető, hogy ebben a komplex szír helyzetben éppen ki, kinek az oldalán áll, ki Asszad lázadó, fegyveres ellenfele, és ki az ISIS tagja - ennek megfelelően mi is csak a nagy hírügynökségekre támaszkodhatunk.

Javasoljuk, töltse le Ön is az AP, a CNN, a Sky, a Fox, a Sputnik, a Russia Today, a Politico, az Anadolu Agency, a Reuters, a Deutsche Welle, és az Euronews okostelefonos applikációit. Ha megteszi, figyelje meg, hogy a különböző hírügynökségek hogyan számolnak be pl. az aleppói helyzetről: a törökök minden felkelő mögött Iránt láttatják, az amerikai médiavállalatok minden civileket érő bombázás felelőseit az oroszokban találják meg, az oroszok pedig minden egyes dzsihadistát az ISIS emberének tartanak. Ha már appok: arra is érdemes rámutatnuk, hogy az oroszok gyorsak. Mind az RT, mind a Sputnik van, hogy órákkal előzi egy-egy hírrel a nagy nyugati ügynökségeket. Erről Ön is meggyőződhet, ha letölti a fenti appokat, és engedélyezi a breaking news pushüzeneteket.

Anyagainkat mindig úgy készítjük, hogy megkérjük kollégáinkat: keressenek más forrásokat is. Örömmel mutatok Önnek olyan egymás közötti napi SMS-ezéseket, amik így kezdődnek: »RT, de küldöm...« »Sputnik, óvatosan, keressünk más forrást is...«

Van, amikor az idő rövidsége miatt a kollégáink a hirado.hu-nál a forráskeresést nem teszik meg, vagy éppen elmulasztják beleírni, hogy egy-egy cikk információi az oroszok álláspontját tükrözik.

Végezetül azt gondoljuk sem mi, sem Önök nem fognak tudni igazságot tenni ebben a komplex proxyháborúban ahol globális és térségbeli nagyhatalmak által felfegyverzett profi hadseregek, milíciák, banditák öldöklik egymást a polgári lakosság legnagyobb balszerencséjére és szenvedésére.

A föntebbieknek megfelelően minimum hiba az Ön cikkének minősítése, hiszen ugyanígy, ezzel a metodikával a 444-et bátran lehetne amerikai érdekeket kiszolgáló propagandaportálnak bélyegezni, mert Önök a legtöbbször New York Times, CNN, New Yorker, The Hill, The Atlantic forrásokból dolgoznak.

Mi azonban mégsem tesszük ezt, mert az olvasókat talán nem egymás minősítése, hanem a hírek foglalkoztatják.

Tisztelettel,

Kobza Miklós

MTVA Sajtóiroda,
MTVA Új Média tartalmi-és hírigazgatóság

2:

Kedves Péter!

Kigyűjtöttük Önnek a hirado.hu azon cikkeit is, amelyek nyugati, vagy semleges álláspontot közvetítenek a szír polgárháború történéseiről.

http://www.hirado.hu/…/mesterloveszek-celkeresztjeben-az-al…

http://www.hirado.hu/…/egymasra-mutogatnak-palmura-eleste-…/

http://www.hirado.hu/…/berlin-azonnali-tuzszunetet-kovetel…/

http://www.hirado.hu/…/05/brusszel-hatalmon-tartana-aszadot/

http://www.hirado.hu/…/megvetoztak-az-aleppoi-tuzszunetet-…/

http://www.hirado.hu/…/amerika-hata-mogott-targyalnak-alep…/

http://www.hirado.hu/20…/…/30/aleppo-oriasi-temetove-valhat/

http://www.hirado.hu/…/hatborzongato-video-keszult-aleppor…/

http://www.hirado.hu/…/sok-halottja-van-az-aleppoi-legicsa…/

http://www.hirado.hu/…/igy-nez-ki-a-migransaradat-szoveven…/

http://www.hirado.hu/…/belga-vizum-jar-az-aleppoi-menedekk…/

http://www.hirado.hu/…/10/14/menekules-sziriabol-115-evesen/

http://www.hirado.hu/…/negy-orat-kuzdottek-egy-aleppoi-kis…/

3:

Kedves Péter,

ezt, és a korábbit is tekintse kérem hivatalos válasznak, azzal a linkgyűjteménnyel együtt, amit átküldtem még pluszban Önnek, tehát idézhető.

A hadviselésben Önnek igaza van (ki szereplő, ki nem az), azonban a legtöbb nyugati lap pl. évek óta egy Szír Emberjogi szervezetre hivatkozik, ami állítólag egyetlen ember, aki a lázadók forrásaiból dolgozik.

Az Ön által hivatkozott egyetlen esetben valóban emberi mulasztás történt, a kollégánk a kérésünkellenére nem keresett másik forrást. Hangsúlyozom, egyetlen esetben, míg a többiben rendszeresen kiegészítjük cikkeinket.

Örömmel elküldöm Önnek az SMS-váltásunkat a kollégámmal, mely bizonyítja, óvatosan közelítünk a Sputnik tartalmai felé.

Tisztelettel,

Kobza Miklós”

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2017. január 03. 12:07
De cáfolja. Most viszont a 444-en lenne a sor, hogy valamiképp bemutassa, hogy az Open Society hálózatához nem tartozó forrásokat is használ ...
Name7
2017. január 03. 12:06
Mondja a hiteltelen, hülyeségeket beszélő madarasi.abel! hehehhe :-D
madarasi.abel
2017. január 03. 12:06
A válasz tényleg korrekt, de nem cáfolja, csak finomítja a 444-ben leírtakat. De jó lenne, ha minden témában így működnének a dolgok.
PGuszti
2017. január 03. 12:05
Kérdés, hogy a 444 megérdemel-e egy ilyen korrekt, tárgyszerű válaszreakciót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!