Nemzeti gyásznap: a veronai buszbaleset áldozataira emlékezünk

2017. január 23. 10:19

A veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznap van ezen a napon. A Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felhúzták és félárbócra eresztették a nemzeti lobogót. A megemlékezésen közjogi méltóságok, kormánypárti és ellenzéki politikusok vettek részt. Hétfőn a közintézményekre is kitűzik a fekete zászlót és az iskolákban is megemlékezéseket tartanak.

2017. január 23. 10:19

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. Hétfőre kormányrendeletben nemzeti gyásznapot hirdettek meg.

Felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót hétfő reggel az Országház előtt. A budapesti Kossuth Lajos téren tartott megemlékezésen ott volt Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök, valamint miniszterek, kormánypárti és ellenzéki politikusok. A megemlékezés honvéd gyalogos és lovas díszegységek katonai tiszteletadása mellett zajlott. A lobogó felvonása, illetve félárbócra eresztése alatt a Himnuszt, majd a Szózatot játszotta a honvéd katonazenekar. Ezután Bíró László katolikus tábori püspök mondott rövid imát.

A Kossuth téren voltak a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és tanárai

Az Országház előtti megemlékezésen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és tanárai, valamint a hozzátartozók közül is sokan ott voltak. A közjogi méltóságok a megemlékezés végén személyesen fejezték ki részvétüket nekik. A Parlament épületére a nemzeti gyásznap jeleként kitűzték a fekete zászlót. 

  

A nemzeti gyásznapot elrendelő kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját az Országház előtt, ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással fel kell vonni, majd félárbócra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbócra kell ereszteni. Az iskolákban pedig tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

(MTI)

Fotók: Magyarország Kormánya, MTI

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kohntalan
2017. január 23. 19:11
.
balbako_
2017. január 23. 15:32
A nemzeti gyásznap tisztességes dolog és szokásos. Ami nem szokásos az, hogy állami költségen mehetnek ki a hozzátartozók, tartózkodhatnak a helyszínen, a sérülteket, és holtakat állami pénzen szállítják haza és állami temetést kapnak. Ez az igazán becsülendő!
csuka
2017. január 23. 12:25
fideSZDSZ-es szennylapoknál ez nem számít. „Végre eldőlt a nagy verseny: vajon melyik lap süllyed mélyebbre, ha a kormány seggét kell fényesre nyalni? Csodálatos győzelem ez a Magyar Idők számára.” http://index.hu/mindekozben/poszt/2017/01/23/van_egy_ujsag_amelyiknek_a_gyasznal_is_fontosabb_a_kormanypropaganda_vajon_melyik_az/
Balango
2017. január 23. 11:40
Végigolvastam a hozzászólásokat, és nem értem, miért kellett engedni a kommentelést. Képzeljük el, hogy valaki, aki érintett ebben a tragédiában, szembesül ezekkel a szösszenetekkel. Nem kell mindenáron felületet biztosítani súlyos problémákkal küszködő embereknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!