Bajnai volt kabinetfőnökét nevezte ki Karácsony Gergely a BKK élére

2020. november 20. 18:37

Walter Katalin vezényelte le korábban a CEU Bécsbe költöztetését, majd a Budapesti Városüzemeltetési Holding vezetője volt.

2020. november 20. 18:37
null

Karácsony Gergely péntek este jelentette be, hogy átszervezéseket hajt végre a főváros vezetésében. Dorosz Dávid csütörtöki lemondását követően másnap derült fény a konkrét átalakításokra. Ezek részeként írta meg Facebook posztjában a főpolgármester: „Walter Katalint pedig Budapest legnagyobb és jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő cége, a BKK vezérigazgatójának nevezem ki január elsejétől.” Bő egy év alatt ő tehát a negyedik vezérigazgató a BKK élén.

A főpolgármester további bejelentései szerint megszüntetik a főpolgármesteri keretet, a Dorosz Dávid lemondása után megüresedett főpolgármester-helyettesi posztot pedig nem töltik be. A főpolgármesternek, mint a korábbi években, ismét négy helyettese lesz. Ötre csökkentik a fővárosi bizottságok számát és csökkentik a frakciók költségeit. Megszűnik a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladatait más intézmények veszik át.

Karácsony Gergely bejelentette 5 fővárosi cég összeolvadását, „a Bécsben és német nagyvárosokban is jól működő Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan”. Ennek során a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze. Karácsony Gergely írja, hogy az átalakítást „Walter Katalin dolgozta ki, készítette elő, a végrehajtás az új közmű cég vezérigazgatóként január elsejétől Mártha Imre feladata lesz”. Ezek után Karácsony Gergely jelentette be Walter Katalin kinevezését a BKK élére.

Walter Katalin neve a szélesebb közvélemény előtt 2019-ben bukkant fel újra, amikor elfogadta a CEU felkérését, hogy vezérigazgatóként 2019 szeptemberében ő irányítsa az egyetem Bécsbe költözését. A munka végeztével pályázat útján lett a BVH vezérigazgatója. Ezt megelőzően 2013-től másfél évig Bajnai Gordon volt kormányfő kabinetfőnöke volt az azóta megszűnt pártban, az Együttben.

Walter Katalin neve az üzleti világban nem ismeretlen, miután korábban 15 évig dolgozott a világ egyik vezető tanácsadó cégénél, a McKinsey and Companynál Frankfurtban és Budapesten. Nemzetközi nagyvállalatok pénzügyi, befektetési, szervezeti stratégiáját menedzselte. A McKinsey budapesti irodájának vezetése után európai regionális feladatkört kapott. A Bajnai oldalán tett politkai kitérő után pár évre visszatért az üzleti életbe ahol az Erste Bank és a Citibank lakossági üzletágának integrációját irányította, majd az Allianz közép-kelet európai vezetőjeként 11 ország értékesítési tevékenységét irányította. 2019 óta vesz rész újfent a politikai életben immár Karácsony Gergely oldalán.

Kedden írtuk meg: Walter Katalin vezetése alatt a BVH könyvvizsgálói feladatait 2018 óta ellátó BDO Magyarország Kft.-nek még egy évig érvényes szerződése volt a munkára, de ezzel a lehetőséggel, pontosabban az opció lehívásával a vagyonkezelő nem élt. Ez azért problémás, mert a könyvvizsgáló cég még 12 hónapig a korábbi áron végezte volna el a megrendelt munkát a Walter Katalin vezette holding számára, azonban a BVH mégis új közbeszerzést írt ki. Ahelyett tehát, hogy meghosszabbították volna a BDO szerződését, új közbeszerzést írtak ki, ezen a tenderen viszont ugyanúgy a BDO nyert, csak sokkal drágább árajánlattal: a döntés következményeként a főváros – a Fidesz számításai szerint – 11 millió forintot bukott.

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2020. november 23. 14:58
Vajon melyik íróasztal hamutartója nyomta a valagát?
toef36
2020. november 21. 18:20
Nem mondom, a NŐ CSINOS! Bizonyára sok mindenre alkalmas...
furunkulus13
2020. november 21. 16:28
Fogjunk be libákat a lerohadó városi buszok elé!!
Bell & Sebastian
2020. november 21. 16:04
nem aki, ami
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!