Agrárgazdasági Kamara: Fel kell ébredniük a sötétzöld álomból az EU bürokratáinak

2022. május 11. 17:21

Európának nem kell tartania élelmiszerhiánytól, de a termelőkre rótt terheket, köztük a túlzó környezetvédelmi előírásokat enyhíteni kell – írja a szervezet a közleményében.

2022. május 11. 17:21
null

Az Európai Bizottság nem veszi komolyan az orosz-ukrán háború agráriumra gyakorolt globális hatásait, és még mindig sötétzöld álomvilágban él – írja sajtóközleményében a Nemzetgazdasági Agrárkamara (NAK). Úgy fogalmaznak, „Frans Timmermanns alelnök szerint csak »pénzügyi és logisztikai« problémáról van szó, pedig az EU a saját agráriumát teszi tönkre, ha továbbra is ragaszkodik a termelést nehezítő, alaptalan környezetvédelmi elvárásaihoz”.

A NAK emlékeztet, a napokban az EU legnagyobb agrár érdekképviseleti szervezete, a Copa-Cogeca – az európai termelők és termelői szervezetek szövetsége – nyilatkozatban reagált Frans Timmermanns felháborító Twitter-üzenetére. Ugyanis az alelnök „valótlanságokat tartalmazó megnyilvánulása is mutatja, hogy a Bizottság még mindig nem akarja érteni az orosz-ukrán háború mezőgazdasági kockázatait és kihívásait” – írják.

Az Ukrajnában dúló háborúnak súlyos hatásai vannak, és lesznek az Európai Unió mezőgazdasági és élelmiszeripari termelésére, már tapasztalható a rekordinfláció, az energia, az inputanyagok, a takarmányok árrobbanása, és a mezőgazdaságban a klímaváltozás hatásai is nehézségeket okoznak – szerepel a közleményben –, ezért az EU-ban meg kell teremteni a működőképes gazdálkodáshoz a feltételeket, a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához újra kell értékelni az Európai Zöld Megállapodás termelést korlátozó, viszont az üvegházhatásúgáz-kibocsátást érdemben nem csökkentő elvárásait.

A NAK azt állítja, az „uniós Zöld Megállapodás és a Termőföldtől az Asztalig stratégia túlzó, az agrártermelést egyre extenzívebbé tevő, és a szakmai tényeket is mellőző értékrendszere gazdaságilag és az élelmiszer-ellátás biztonsága szempontjából kiszolgáltatottá teszi az EU-t”. A szervezet szerint az ukrán háború és a pandémia miatt globálisan kialakult ellátási zavarok is megmutatták az uniós „zöldforradalom” kockázatait.

„Teljes irányváltásra van szükség, amit – más európai agrárszervezetekkel együtt – a NAK eddig is folyamatosan hangsúlyozott, és a jövőben még hangosabban fogjuk hallatni a hangunkat” – fogalmaz a közlemény, amely idézi a Copa-Cogecát, eszerint Európának nem kell tartania élelmiszerhiánytól, de a termelőkre rótt terheket, köztük a túlzó környezetvédelmi előírásokat enyhíteni kell.

 

Fotó: Virágritkító géppel tartanak bemutatót a Debreceni Egyetem AKIT Újfehértói Kutató Intézetének kertjében 2022. május 4-én. A minőségi almatermesztés egyik legfontosabb technológiai eleme a termésszabályozás, amely a fán lévő virágok számának csökkentésével érhető el. A legkorábbi virágritkítási technológia a mechanikus virágritkítás, amely a traktor orrára szerelt virágritkító géppel végeznek. Javában zajlik az alma virágzása. Termőhelytől függően négy-öt napos eltérés is tapasztalható egy-egy fajta virágzási idejében.MTI/Balázs Attila

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Da Vinci
2022. május 11. 18:12
Az EU a maga szemetét akarja piacra dobni. Nem foglalkoznak kisgazdákkal! A brüsszeliták fizetett ,,menzáját” már láttuk! Ott sáska, meg ehhez hasonló nem volt. Az ő asztaluk tele, a pór nép meg egye ami jut, fizesse is!!
vip era
2022. május 11. 17:41
Az EU bürokraták ébredése? Ne vicceljünk már.
kunfia
2022. május 11. 17:40
Komolyan kérdem,nincs itt valami kormányféle,amelynek fel kellene lépnie az Agrárkamara érdekében ?Jáj,jáj,EU segíts! Segíts magadon,és az Isten is megsegít!
simonvitéz
2022. május 11. 17:37
Európának nem kell tartania élelmiszer hiánytol? Reméljük. Meglátjuk. Nagy pénzeket azért nem tennék erre. Ha a ruszkiktol leáll a gázszállitás, műtrágya mégis honnan lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!