Rekordszámú frakciója lesz a hétfőn megalakuló Országgyűlésnek

2022. május 02. 06:00

Alakuló ülést tart hétfőn az Országgyűlés, amelyen az április 3-án megválasztott képviselők leteszik hivatali esküjüket valamint megválasztják a parlament elnökét, alelnökeit és megalakulnak az állandó bizottságok is. A honatyák eskütétel hiányában nem gyakorolhatják képviselői jogosítványaikat.

2022. május 02. 06:00
null
Baranya Róbert

A rendszerváltás óta sorrendben a kilencedik Országgyűlés alakul meg hétfőn a Parlamentben. A 2014-ben módosított szabályok alapján most is 199 képviselő ül majd a törvényhozásban. Lesznek újoncok, de olyanok is, akik 1990 óta tagjai a parlamentnek.

A választás után kiderült az is, hogy a most megalakuló Országgyűlésben

kilenc frakció lesz jelen, ami rekordnak számít az elmúlt több mint harminc évben.

Két új képviselőcsoport is alakul (Momentum és a Mi Hazánk), bár utóbbi már a mögöttünk hagyott ciklusban is képviseltette magát  a törvényhozásban Dúró Dórán keresztül. 

Az egypártrendszer után az első szabadon választott parlamentben nyolc frakció alakult, bár kezdetben csak hét képviselőcsoport volt, a Kisgazdapárt 1991-es szakadása miatt egyel több lett. A legkevesebb képviselőcsoportja 2002 és 2006 között volt az az újkori magyar törvényhozásnak, ekkor csak négy pártfrakció alakult: Fidesz, MDF, MSZP, SZDSZ.

Mindez azt jelenti, hogy mostantól az eddigieknél is hosszabbak lehetnek a parlamenti viták vagy a napirend előtti felszólalások.

A mögöttünk hagyott ciklusban egyébként az Emmi parlamenti államtitkára, Rétvári Bence volt a legaktívabb képviselő, ő több mind ezer alkalommal szólalt fel az elmúlt négy évben. Az ellenzéki térfélen az LMP-s Keresztes László Lóránt emelkedett a legtöbbször szóra.

A most megalakuló törvényhozásban a legfiatalabb képviselők és a legidősebb honatya között 57 év van. Az Országgyűlés korelnöke az 1935-ös születésű, fideszes Turi-Kovács Béla, míg a legifjabbak között egy 1992-es születésű momentumos (Bedő Dávid) és egy LMP-s képviselő (Bakos Bernadett) van.

Több, mint negyven új képviselőt avat a parlament, ugyanakkor

az Országgyűlésnek négy olyan tagja is lesz, aki 1990 óta ül a törvényhozásban.

Mindannyian ősfideszesek: Orbán Viktor, Kósa Lajos, Kövér László és Németh Zsolt. Orbán Viktor egyébként sorrendben a negyedik (összesen az ötödik) ciklusát kezdheti meg miniszterelnökként.

A parlament alakuló ülése 11-kor kezdődik, a bevett forgatókönyvnek megfelelően. Az ülést Áder János köztársasági elnök nyitja meg, akit az Országgyűlés korelnöke követ majd. A napirend elfogadása után a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda elnökeinek választási beszámolója következik, majd a mandátumvizsgálat.

A képviselők ezután ünnepélyes keretek között esküt tesznek.

Ahogy a napirendi javaslatról szóló meghívóban is szerepel, míg egy képviselő nem teszi le esküjét, nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, nem gyakorolhatja tanácskozási és szavazati jogát, nem nyújthat be indítványt, nem választható meg országgyűlési tisztségekre, illetve bizottsági tag sem lehet. Ezen felül nem vehet részt képviselő-csoport megalakításában. Az ellenzéki pártok között volt erről némi vita, végül az alakuló ülés teljes bojkottját csak Hadházy Ákos vállalta be.

Az eskütétel után kerül sor az új Országgyűlés megalakulásáról és az eddig hivatalban lévő kormány megbízatásának megszűnéséről szóló bejelentésre, valamint köztársasági elnök beszédére, amelyben javaslatot tesz a miniszterelnök személyére.

Ezek után választják meg az Országgyűlés elnökét, alelnökeit, a jegyzőket és a háznagyot. Egyúttal a Házbizottság mellett az állandó bizottságokat is megalakítják. Azt még nem tudni, hogy az Országgyűlés mostani tavaszi ülésszaka meddig tarthat, mert erről a most megalakuló törvényhozás dönt majd. Hivatalosan június 15-ig tart az ülésszak, de ez minden további nélkül meghosszabbítható és valószínűleg lesz is rendkívüli ülésszak.

Nyitókép: a 2018-as eskütétel (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. május 02. 08:20
Hadházy jogerősen elítélt Ákos már szakított a meg nem alakult Momentán frakcióval.
Ronee
2022. május 02. 08:17
Fekete Lacinak egy extra helyet és aprítsa a pofátlan tordai meg jakab féléket #)
DonCiccio
2022. május 02. 07:56
Az nekem nem világos ha az ellenzék választási szövetségben indult, miért nem 1 frakciójuk van? És ha már külön frakciók vannak akkor mi az hogy átül egy másikba hogy meg legyen az 5 fő ? Aki elhagyja azt a pártot/frakciót az adja le a mandátumot vagy max legyen független képviselő. Érti ezt valaki?
ZagerEvans2525
2022. május 02. 07:46
Arányosan 10-4-1 (FDS-KDNP, latrina szövetség, Mi Hazánk) lenne a 15 bizottsági elnöki pozíció leosztása. Mellesleg az ellenzék még a képviselői helyek 1/3-t sem szerezte meg:. A 7 frakció 198 helyéből (199 mínusz a német kedvezményes mandátum) harmada 66. Ezzel szemben 63-t szereztek, a Mi Hazánk nélkül 57-t. Arra hivatkoznak latrináék, hogy minden frakciót megillet legalább egy bizi elnöki poszt. Ha ezt is ki kellene elégíteni, az arányok tartásához 21 bizottságra lenne szükség. De mi történne, ha a FDS-KDNP 27, egyenként 5 fős frakcióra szakadna? Latrináék is képesek lennének 11 felé szakadni (héthez képest ez nem is olyan extrém). A Mi Hazánk frakciót is beszámítva, ez 39 frakció, ennyi bizottság a mostani 15-tel szemben. Latrina logikával ez a megoldás. Józan ésszel: 3 pártlista, ez legyen minden osztozkodás alapja. Aztán szakadjon mindegyik annyi felé, amennyihez úri(elvtársi kedve van. Belügyük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!