Sör és virsli helyett: kirándulástippek május elsejére!

2023. április 30. 16:00

Nem vágyunk a klasszikus városligeti forgatagra? Irány a természet! Tippek arra, milyen tájakat érdemes bejárni.

2023. április 30. 16:00
null
Konopás Noémi

Ebben a cikkünkben összeszedtünk néhány jó május elsejei programot. Alábbi írásunk azoknak szól, akik nem vágynak a klasszikus városligeti forgatagra, virslire és egy vagy több pofa sörre, hanem szívesebben szabadulnának ki a természetbe, hogy kisimítsák összekuszálódott idegeiket. Hova érdemes menni, milyen tájakat ajánlott bejárni? Mutatjuk.

Eltűnt idő nyomában: Hollókő

Az első ajánlatunk Hollókő, ami húsvét után is bőven tartogat meglepetéseket, és még a turistahadat sem kell kerülgetnünk. A piciny település hazánk egyetlen olyan falucskája, ami szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A 17-18. században kialakított falu a népi építészet olyan egyedülálló példája, amelyet

sikerült eredeti állapotában megőrizni, úgy, hogy közben nem vált skanzenné:

a lakói az épületeket eredeti rendeltetésének megfelelően használják ma is.

A girbegurba kis utcák mellett érdemes megnézni a felújított hollókői várat. A várromot 1310-es források is említik, fontos szerepet játszott a palócok és husziták közti feudális harcok idején. Tornyából megcsodálhatjuk a Cserhát magával ragadó hegyvidékét. Hollókőről több tanösvény is elérhető, gyalogtúrát tehetünk többek között az Isten tenyere kilátóhoz, de nincs messze Rimóc sem, amit akár kerékpárral is megközelíthetünk.

Könnyebb és nehezebb túrák Dobogókőről

Hazánk egyik méltán legkedveltebb kirándulóhelye a Budapestről könnyen megközelíthető, páratlan feltöltődést kínáló Dobogókő. Innen nagyobb kirándulással könnyen elérhető a Rám-szakadék, a Prédikálószék, a Pilis-tető, de rövidebb túrákra, vagy lazább sétákra is alkalmas a terep. A Rezső körút például még babakocsival is megjárható, szintkülönbség a terepen gyakorlatilag nincs is. A Zsivány körút egy kicsit hosszabb idő alatt teljesíthető, de gyerekekkel is könnyen bejárható.

Az említett körutaknál nehezebb, de látványosabb terep is a Thirring körút, vannak az útvonalban meredek, csúszós részek, így inkább 10 éven felüli gyermekkel ajánlott. Mindenesetre a látványért megéri: lenyűgöző sziklákat láthatunk Dobogókő északi oldalán.

Ha Dobogókő környékén járunk, ne hagyjuk ki a Dera-szurdokot sem, ami a Pilis–Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Nem is csoda,

a mesebeli hangulatú szurdokot hatalmas sziklák és szűk ösvények tarkítják,

és mindössze harminc perc alatt bejárható a kék jelzésen.  

Egy csipetnyi Anglia Martonvásáron

Minden évszakban más arcát mutatja a martonvásári Brunszvik-kastély és az impozáns épületet körülölelő gyönyörű park. A grófi rangot és a martonvásári birtokot Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta, a területre az 1700-as évek végén kezdetben földszintes barokk kastélyt építtetett, amit aztán 1830-ban klasszicista stílusban építtetett át Brunszvik Ferenc, majd fia, Brunszvik Géza az 1870-es évek elején

angol neogótikus stílusban átalakította, ekkor alakult ki a mai külseje.

A szabálytalan alaprajzú, csúcsíves, nagy ablakokkal tarkított épület igazi romantikus hangulatot varázsol. A park pedig kitűnő helyszín a sétára, piknikezésre vagy akár labdajátékokra is.

Nyitókép:  MTI/Komka Péter

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rókakoma1
2023. május 01. 21:31
A Pilisben jártunk. Pipisszentléleken és a Hirsch oromnál. Az emlékművet a Mileneum évében állították a pilismaróti erdészek "Hirsch István főerdő tanácsos tiszteletére". Az emlékmű másik oldalán fel vannak név szerint sorolva az erdészet dolgozói, az utolsóként jegyzett útkaparó nevével együtt. 1996-ban is elhelyeztek egy 1100 évfordulós táblát. Az oromról és az odavezető útról gyönyörű a kilátás. A pilisszentléleki Pálos kolostorromot gondolom sokan ismerik. Oda autóval is el lehet jutni és meg lehet merítkezni a Pálosok lelkiségébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!