Le kell választani a politikai döntéshozatalról a nagyvállalatokat

2023. augusztus 29. 09:57

Magyarország irtózatosan lemaradt a gondolkodásban. Interjú.

2023. augusztus 29. 09:57
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Index

Következő könyve már előrendelhető. Miről fog szólni?

A digitális kapitalizmusról. A globalizáció következő nagy kihívása lesz, hogy a digitális nagyvállalatok által dominált kapitalizmusban, amelyben élünk, mi történik majd, ha az algoritmusok, a robotok, a mesterséges intelligencia elterjedése nagyrészt szükségtelenné teszik az emberi munkát. A küszöbén vagyunk ennek, sőt, ez a folyamat már zajlik is. A másik kihívás: az adat-, vagy megfigyelő kapitalizmus, amikor mindent tud rólad a nagyvállalat. Ma már egy digitális nagyvállalat sokkal veszélyesebb, mint egy állam, mert sokkal inkább függünk tőlük. Megkerülhetetlen téma, de nincs feldolgozva Magyarországon, ahol inkább minden Orbán Viktorról szól, miközben itt a klímaváltozás, a digitális kapitalizmus és Kína felemelkedése. Utóbbiról szintén szeretnék könyvet írni. Olyan események zajlanak, amelyek sokkal nagyobbak annál, mint amibe bele vagyunk ragadva, de ezt a magyarok nem veszik észre.

Figyelemfelkeltésnek szánja a könyvsorozatát?

Az a benyomásom, hogy Magyarország irtózatosan lemaradt a gondolkodásban. A magyarok többsége nem olvas külföldi nyelveken, és lefordítva sincsenek azok a könyvek, amelyek a tágabb világról szólnak. Két lehetőség van: vagy le kell fordítani ezeket a könyveket, de erre a kiadóknak nincs pénze, vagy zanzásítod őket, és megpróbálsz figyelemfelkeltésként nagy köveket bedobálni a tóba.

Nagyon-nagyon nehéz kirángatni a beragadt magyar közvéleményt, annyira beálltak a frontok. De közben azt érzem, hogy a mai huszonévesek sok szempontból már vállat rándítanak a pro-Orbán és anti-Orbán civakodásra.

Külföldre mennek dolgozni, és sokkal jobban érdekli őket a klímaváltozás, a digitális világ, a Távol-Kelet felemelkedése, mint ezek a viták. A mai huszonéveseknek, akik nyelveket beszélnek és nyitottak a világra, már sokkal inkább azok a kérdések fontosak, amelyekről én is beszélek.

Onnan indultunk, hogy mennyire optimista vagy pesszimista az emberiség jövőjével kapcsolatban, amit azonban most mondott a fiatal generációról – amelynek a kezében a jövő –, mégiscsak optimista.

Csakhogy az a baj, hogy nem az ő kezükben van a jövő. Azokat a döntéseket, amelyek az életük jövőjét befolyásolja, nem ők hozzák meg. Greta Thunberg felháborodása arról szól, hogy basszus, idős fehér férfiak hoznak döntéseket egy olyan jövőről, amelyben nem ők fognak élni. Még csak nem is a fehérek lesznek többségben. Az Egyesült Államok már nem dominánsan fehér ország, Afrika népessége négyszer akkorára fog nőni, mint Európáé. A mostani politikusok évtizedekkel ezelőtti szocializációs élményeik alapján hoznak döntéseket a mai huszonévesek klímajövőjéről, amit azért nem képesek megérteni, mert még mindig a huszadik század vitáit vívják.”

Nyitókép: YouTube

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. augusztus 30. 13:19
"powerage 2023. augusztus 29. 12:37 "Két lehetőség van: vagy le kell fordítani ezeket a könyveket, de erre a kiadóknak nincs pénze, vagy zanzásítod őket, és megpróbálsz figyelemfelkeltésként nagy köveket bedobálni a tóba." Esetleg te is elmehetnél dolgozni valami munkahelyre, ahelyett, hogy játszod a megmondóembert te félművelt hülye fasz... " Meg ugye a legutóbbi könyv, amit "lefordítottak" az a "Búzaország mindenkinek" vagy mi volt, amit Dúró nacsasszony ledarált. Haj, kinek mit intézett a.... hát, nekünk a kormányunk, nekik a gazdáik.
augustus2-0
2023. augusztus 30. 00:15
A szellemi nívójáról mindent elmond a "Greta Thunberg felháborodása" kitétele. Felháborodása? Egy megcsinált buta, szerencsétlen kislány, az egész ténykedése megtervezett.
Martell 2
2023. augusztus 29. 23:07
Amiért örülsz a fehérek kipusztulásának, járna egy nagy pofánvágás.
Martell 2
2023. augusztus 29. 23:04
Menj a picsába Pogácsa, jól teszik a politikusok hogy a ma élő emberek érdekeit veszik figyelembe, nem lehet őket megnyomorítani, olyan dolgok miatt amik lehet be sem következnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!