50 százalék, hogy szétesik az EU

2023. szeptember 19. 15:52

Az EU így leginkább a Titanicra emlékeztet: ha egy, vagy két kamra sérül meg, a víz fölött marad. Ha több, csak idő kérdése, mikor süllyed el.

2023. szeptember 19. 15:52
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér

„Az EU, vagy az eurózóna esik-e hamarabb szét? A látszólag erős európai integrációt kelet-nyugat irányban a szuverenitás kérdése, észak-dél irányban pedig a közös valuta jövője osztja meg. Az EU egészét érinti az újkori népvándorlás és az elhibázott szankciós politika nyomán fellépő infláció. Az EU így leginkább a Titanicra emlékeztet: ha egy, vagy két kamra sérül meg, a víz fölött marad. Ha több, csak idő kérdése, mikor süllyed el.

Az uniót megosztó konfliktusok közül térségünk országait a szuverenitás kérdése foglalkoztatja leginkább. Mivel országaink hosszabb-rövidebb ideig számos birodalom és unió részét képezték, a nemzeti függetlenség és a fontosabb döntések helyben való meghozása valahogy az itt élő népek DNS-ének részévé vált. Érthető, ha az Európai Egyesült Államok projekt mögül felsejlő új birodalomépítés láttán is megszólaltak a vészcsengők, így a többségi szavazásra való áttérést, vagy az európai intézményeknek a szükségesnél több jogosítvánnyal való felruházását az sem fogadtatja el könnyebben, hogy az EU gazdasági szempontból — eddig legalábbis — egy nemzetstratégiai és modernizációs szempontból igazán előnyös projektnek számított.

Mivel Cseh-, Lengyel- és Magyarország nem tagja az euró(adósság)zónának, így az »ever closer union« tervét opponáló kormányok ellen a jogállamiságinak mondott politikai zsarolási eljárással lépnek fel. Mivel térségünk országai a jelenlegi gazdasági fejlődés mellett 2030-ra nettó befizetők lesznek és egyre szegényebb országok akarnak az unióhoz csatlakozni, kérdés, hogy nettó befizetőként megéri-e csak többet befizetni, miközben a többségi szavazás miatt a V4-országok politikai befolyása ezzel érdemben nem növekszik arányosan. Varsó talán ezért építi a Trimarium projektjét, amely térségünkben akár az egyre ideologikusabb EU egyik alternatívája lehet.”

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2023. szeptember 20. 14:34
A zenekar játszik a hajó süllyed!
contractor-2
2023. szeptember 20. 08:24
Eddig, ha a németek próbáltak irányítani Európában az mindig katasztrófához vezetett. Most sem lesz máskép, de inkább nem kéne kipróbálni. Az egyetlen nemzet amely sikeres volt birodalom építésben, - a britek - épp kilépett a német EU-ból és pont azért, mert német. Mondjuk van történelmi tapasztalatuk a németekkel és nem felejtenek.
Perczel Éva
2023. szeptember 20. 08:04
Csak? A 100% biztatóbb lenne!
irmag2
2023. szeptember 19. 20:05
Ez nem az az unió, amit az alapítók a kereszténység megőrzése érdekében is megalkottak. Sikerült a tagállamokat nemzetietlenné alakítani és a globalizálással pénzkérdéssé alázni a büszke nemzeteket egy föderális téveszme érdekében. Nehéz lesz a visszatérés, de Isten segítségével életben maradhatnak a nemzetek, a magyar elsősorban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!