Amerika megtámogatta Ukrajnát, de mit lép az EU?

2024. április 22. 18:47

Európai vezetők üdvözölték a washingtoni döntést, de most újra rajtuk a nyomás, hogy a nyárra várt orosz támadás réme miatt ismét kisöpörjék a hadiipari padlást.

2024. április 22. 18:47
Maráczi Tamás

Nyitókép: Patriot rakétavédelmi rendszer a kölni repülőtéren 2023. október 23-án  /  fotó: Ina FASSBENDER / AFP

--

Az EU lelkesen üdvözölte a régen várt amerikai döntést, a washingtoni Képviselőháza szombaton elfogadta a 60 milliárd dolláros ukrajnai segélycsomagot, ugyanakkor a lelkesedést hűti, hogy 

most újra Európán a nyomás, hogy mi lesz a követező lépése az ukrán hadsereg megsegítésére. 

A Biden-kormányzat azzal érvelt a Capitolium-i vitában, hogy az azonnal támogatás nélkül az ukrán front az év végéig összeomolhat, és európai elemzők is ugyanerre figyelmeztetnek, azt várják, hogy a következő hónapokban erős orosz támadás indul majd.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte az amerikai törvényhozás döntését, és hangsúlyozta, hogy a nyugati fegyverzettel megerősített ukrán erők megfékezik az orosz harci képességeket, így ez „mindannyiunk számára biztonságosabbá teszi a helyzetet Európában és Észak-Amerikában egyaránt."

A Politico által megszólaltatott ukrán katonai vezető azonban elmondta

a nyugati haditechnika frontra jutása akár hónapokat is igénybe vehet, így sietni kell, 

mivel ukrán értékelések szerint júniusra-júliusra várható az új orosz offenzíva. 

Az ukrán kormányzat nagy örömmel nyugtázta az amerikai döntést, és reméli, hogy a Szenátus is minél gyorsabb döntést hoz, hogy a katonai támogatás valóban elindulhasson az ukrajnai hadszínterekre. 

Az európai vezetők közül többen arra figyelmeztetnek most, hogy azzal, hogy az amerikaiak fegyverzetet küldenek, nincs letudva az európaiak kötelezettsége - írja az uniós lap. Kaja Kallas észt miniszterelnök az X oldalon kitett megjegyzésében azt írja, hogy az európai államoknak most körül kell nézniük a raktáraikban, és ennél többet kell tenniük. Tobias Billström svéd külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy 

az EU-nak növelnie kell saját fegyver-, lőszer- és készletgyártását, hogy hosszú távon tudja Ukrajna harcát segíteni. 

Jan Lipavský, a cseh külügyi tárca vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy minden európai késlekedés csak vérszemet ad a Kremlnek az agresszió folytatására.

A Politico megjegyzi, hogy hétfőn tanácskoznak az EU-tagországok külügyminiszterei Luxembourgban, a téma pedig éppen az Ukrajna számára nyújtandó újabb katonai segítségnyújtás lesz. 

--

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­­ö­g­ö­­­s­­ ­­l­á­­­n­y­­o­k­ ­­­v­á­­­r­­­n­­a­­­k­ ­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
szabadabb
2024. április 22. 23:25
Ciki lesz ha így is rommá verik Ukrajnát... Kénytelen lesz bevonulni a nyugati hadsereg a Dnyeperig. De csak miután az utolsó harcképes ukrán is elesett. Így Ukrajna kettészakad. És akkor vége lesz a háborúnak. De hogy addig hányszor kell még őket kisegíteni azt a jóég tudja.
Patika
2024. április 22. 22:38
Amerika megtámogatta Ukrajnát, de mit lép az EU? --- mit mot? Hát tapsikol...
orrban
2024. április 22. 22:03
A tanulatlan ciganybirkák csont nélkül beszopják, hogy az Ukrajnának megszavazott támogatás fele az Usa raktárait tölti fel!:DDD Csak egy kérdés sötét bunkók, ezt miért kellett megszavaztatni amikor ez Pentagon hatáskör kurvára semmi köze Ukrajnához??!:DDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!