Csák János: Nem jelenthet elszegényedést a gyermekvállalás!

2023. szeptember 15. 13:12

Egy kormány feladata az, hogy minden erővel támogassa a gyerekek fejlődését és családjaikat – mondta Csák János az V. Budapesti Demográfiai Csúcson.

2023. szeptember 15. 13:12
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Pénteken is zajlik a Szépművészeti Múzeumban az V. Budapesti Demográfiai Csúcs. A családok helyzetét nemzetközi szinten áttekintő miniszteri szintű panelbeszélgetés résztvevői négy kontinens problémáit és megoldási javaslatait ismertették. Csák János miniszter arról beszélt, nem szabad, hogy a gyermekvállalás elszegényedést jelentsen.

„A magyar kormány hozzáállása, hogy a kultúra, az oktatás és a család együtt szemlélendő” – mondta Csák János miniszter, aki hozzátette: a fiatal családok szempontjából óriási szükség van arra, hogy otthonuk legyen, hogy az állam az otthonteremtésben legyen segítségükre. Hasonlóan fontosnak nevezte a munka és család egyensúlyát, harmadik szempontként pedig az anyagi biztonságot. Mint fogalmazott, a magyar kormány törekvései éppen azt segítik, hogy a gyermekvállalás ne járhasson elszegényedéssel, hogy a gyermeket vállaló családok stabil egzisztenciával bírjanak. 

Emlékeztetett: hazánkban annak ellenére stabil a születések száma, hogy a szülőkorú nők száma az elmúlt tíz évben drasztikusan csökkent.

Egy kormány feladata az, hogy minden erővel támogassa a gyerekek fejlődését és családjaikat – emlékeztetett, majd felidézte Jordan Peterson minapi előadását, amelyben a klinikai pszichológus az értelmes élet jelentőségét és a remény fontosságát hangsúlyozta. „Értelmes életet kívánok mindenkinek, és kérem, osszuk meg azt másokkal, hogy szülessenek gyermekek, barátságok, megerősítő kisközösségek” – kívánta Csák János. 

Az V. Budapesti Demográfiai Csúcs keretében tartott panelbeszélgetés során elhangzott: az Európára jellemző demográfiai krízissel szemben valójában csak kevés ország próbál adekvát szakpolitikai válaszokat találni. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár kérdésére válaszolva Darija Kisic Tapapcevic szerb miniszter azonban arról beszélt, 

hazájának Magyarország példáját követve meg kell találnia a növekedés útját, és mindent el kell követnie annak érdekében, hogy támogassa a gyermekvállalásban a családokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

A volt szlovén családügyi miniszter, Janez Cigler Kralj arra utalt, Szlovéniában hatalmas a különbség az értékek ideálja és a megélt valóság között: míg a minőségi kutatások szerint a fiatalok számára rendkívüli jelentőséggel bír a család és a gyermek, tanulmányaik befejezése után mégis egyre kevésbé mernek családot alapítani. Megítélése szerint hazája hatékony családsegítő intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy a gyermeket vállaló fiatalok anyagi helyzete stabil maradhasson, minisztersége alatt pedig nagy figyelmet fordítottak a bölcsőde- és óvodahálózat fejlesztésére, valamint arra, hogy növeljék az ingyenes óvodai ellátás előnyeit élvezők körét. Ugyanakkor 

a koronavírus-járvány hatására egyre több mentális probléma merült fel, 

nőtt az öngyilkosságok száma és a társadalomra nehezedő nyomást még kezelnie kell az országnak. 

Vannak, akiknek csak irigyeljük a problémáit

Kazahsztán helyzete teljesen más, mint az európai országoké: a reprodukciós ráta jelenleg 3,3, az ország népessége folyamatosan növekszik. Aida Galimovna Balayeva, az ország kulturális és tájékoztatási minisztere arról beszélt, tíz év alatt hárommillióval növekedett az ország lakossága, így a kazah kormányzat most arra törekszik, hogy ezt a népességrobbanást az infrastruktúra is képes legyen követni. 

Megjegyezte, száz különböző népcsoport él együtt az országban,

 így arra is figyelniük kell, hogy a társadalmi béke mindig fennmaradjon. Hozzátette: nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a családok együtt maradhassanak, csökkenjen a válások száma és igyekeznek arra motiválni az édesapákat, hogy minél jobban vegyék ki részüket családjuk életéből. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Mahinur Özdemir Göktas, a 85 milliós népességű Törökország család- és szociálisügyi minisztere elismerte: országában – sok másikhoz hasonlóan – a társadalom elöregedése okoz jelentős kihívást, ezért Törökország jelenleg többdimenziós megoldási tervezetet dolgoz ki és kezd alkalmazni annak érdekében, hogy a születések száma ismét növekedésnek induljon, az ország pedig megfiatalodhasson. 

Afrikában és Dél-Amerikában is van baj bőven

Bár Afrikáról azt gondoljuk, a kontinens minden területén nagy a népesség növekedésének üteme, Tunézia azért problémákkal néz szembe; reprodukciós rátája rövid időn belül 2,4-ről 1,8-ra csökkent. Amel Bel Haj Moussa nőkért, családokért, gyermekekért és idősekért felelős miniszter – aki szociológus, tudományterületét tanítja is – arra mutatott rá, nem baj, ha országonként változnak a megoldási javaslatok, de a demográfia és a mentalitásban bekövetkező globális változás egymásra hatását sehol sem lehet figyelmen kívül hagyni. Mint mondta, a tunéziai megközelítés alapját az adja, hogy a nőt emelték a családpolitika középpontjába és a nők megbecsülésének érdekében tettek lépéseket. 

 

Míg korábban törvény tiltotta a lányok beiskolázását, mára az ország lakosságának 99,8 százaléka iskolát végzett, a bírók közel fele nő, a PhD-fokozattal rendelkezők több mint 80 százaléka a nők közül kerül ki. 

 

Hangsúlyozta: az oktatáspolitika jelentősége felbecsülhetetlen, és közvetlen hatással bír a családok jólétére is. Tunézia éppen a budapesti konferencia napján hív életre egy újabb tudományos és politikai tanácsadó testületet, amelynek az a feladata, hogy további javaslatokat tegyen a helyzet javítása érdekében. 

Ezt is ajánljuk a témában

A korábban már jelzett problémával, tudniillik, hogy változik a társadalom hozzáállása, szintén foglalkozniuk kell. A tunéziai közvéleményre most az jellemző, hogy a fiatal szülők inkább kevesebb gyermeket vállalnak, hogy ugyanannyi pénzből, kevesebb gyermeket, jobb színvonalon láthassanak el, ezért a gyengébb anyagi helyzetben élő családok támogatását helyezték politikájuk középpontjába. A miniszter őszintén beszélt arról, hogy egyre nehezebben lehet kivédeni a gazdasági környezet negatív hatását; úgy látja, nagyrészt ennek tudható be, hogy

 folyamatosan nő a válások száma, miközben elöregedik a tunéziai társadalom,

ezért még óriási erőfeszítéseket kell tenniük a jövőben is a családok megerősítése érdekében. 

A beszélgetésen Dél-Amerikát Ecuador képviselte: az ország nevében a Gyermekéhezés Nélküli Növekedésért Titkárság államtitkára azt hangsúlyozta, az elmúlt időszakban 3,5 százalékkal csökkent az éhező gyermekek aránya és 

 

azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a teljes bruttó hazai össztermék egy százalékát a gyermekéhezés felszámolására fordítják annak érdekében, hogy rövidtávon megszűnjön ez a probléma. 

 

Ezen felül létrehoztak egy új alapot, amely a várandós édesanyákat támogatja, de az országnak még sok tennivalója van a közigazgatás fejlesztése területén is. Példaként említette, hogy néhány éve még az újszülöttek 16 százaléka nem kapott születési anyakönyvi kivonatot, azaz „nem jelent meg a rendszerben”, így szülei nem kaptak állami támogatásokat, a kicsik pedig kimaradtak például az oltási programokból. Ecuador terve az, hogy a jövőben már a magzati kortól támogatást nyújt a gyermeket vállaló családoknak. Létrehoznak egy új államtitkárságot is, amelynek feladata kifejezetten a gyermekek és családjaik támogatása lesz, eközben pedig vissza akarják szorítani azoknak a családoknak a számát, akik jelenleg csak e coli baktériumokkal szennyezett ivóvízhez jutnak hozzá.

Bár nagyon gazdagok, a demográfiai telet ők is megélik

Hiába dúsgazdag, a demográfia terén Katar is óriási kihívásokkal néz szembe. Az Öböl-menti ország a fogyatékossággal élők támogatására kíván az eddigieknél jóval nagyobb figyelmet szentelni – nem csak azokra, akik vele született betegségekkel élnek, hanem azokra is, akik baleset következtében kerültek nehéz helyzetbe, ezáltal pedig jelentősen nehezebbé válik családjuk hétköznapi élete is. E témában nagy nemzetközi kutatásokra van szükség, hangoztatják, valamint a következő években összehívnak egy nagy horderejű nemzetközi tanácskozást is. Más gazdag ország is felsorakozik a családpolitika erősítésére törekvő államok mögé: az Egyesült Arab Emírségek is szembesül a család intézményét érő kihívásokkal, ezért olyan szervezeteket épít fel, amelyek a családok életét hivatottak támogatni és amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy merjenek családot alapítani és gyermekeket vállalni, eleik örökségét folytatva. A emírségek szakminisztere szerint döntő jelentőségű, hogy ezen lépések sikeresek lesznek-e. 

Bahrein a nők jogainak védelme terén is nagy lépéseket tett az elmúlt években, ami elengedhetetlen volt a társadalmi kohézió erősítése szempontjából. Erről már az ország lakhatási és várostervezési minisztere beszélt, aki hozzáfűzte azt is, 

 

a lakhatási körülmények javítása és az otthonhoz jutás támogatása hazája esetében is olyan hangsúlyos állami feladat, mint Magyarországon, 

 

amit többek között támogatott hitelkonstrukciókkal igyekeznek megoldani. Újra hangsúlyozta: a nők esetében külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy a lakhatásuk jó minőségben biztosított legyen, mint mondta, Bahrein élen jár a szociális lakhatás biztosítása területén, jelenleg pedig arra törekednek, hogy a felépített rendszer innovatív jellegét erősíteni tudják. 

Az V. Budapesti Demográfiai Csúcsról szóló tudósításainkat ide kattintva olvashatják.

Kapcsolódó cikkek

A nyitókép illusztráció; forrás: Pixabay

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. szeptember 15. 15:16
Ez a Csák papa is a nesze semmi fogd meg jól kategóriába tartozik, mint Kásler + lényegében az összes.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 15. 13:49
Pedig kőkeményen az. Főleg Magyarországon ahol mindent kizárólag a gyermekszám tart fenn és minél több gyermeke van valakinek annál szegényebb mert a szinglik és 1-2 gyerekesek kapnak mindent. Pl. az áramár ugyanannyi egy szinglinek mint egy 5 gyermekesnek aki miatt majd nyugdíja lehet a szinglinek és az összes állami ellátást igénybe veheti. Amit egyedül a nagycsaládosok teremtenek meg azt a szinglik és 1-2 gyerekesek veszik igénybe. Ez igazságtalan.
tapir32
2023. szeptember 15. 13:46
Gyurcsány és DK a nép ellensége! A magyar nép ellensége az aki, azért lobbizik, hogy Magyarország ne, vagy csak késve kapjon a EU alapokból pénzt. Az EU-s pénzekből magyar embereknek lesz munkája, lehetősége, pénze. Az EU-s pénzeket meghatározott célra adják az országnak és nyílt pályázatok útján lehet elnyerni azokat. Mindegy, hogy baloldali vagy jobboldali vállalkozások nyerik el. Magyarország gyarapodik, fejlődik általuk.
RasPutin
2023. szeptember 15. 13:35
Egy kormány feladata nem az, hogy kisajátítsa a gyermeket Ki is használta azt a kifejezést hogy közjószág?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!