Medvetánc 1956 körül

2023. szeptember 07. 06:56

Vigyázni kell persze az 1956-os magyar és a mai ukrán szabadságharc kritika nélküli párhuzamba állításával.

2023. szeptember 07. 06:56
Hojdák Gergely
Hojdák Gergely
MKDSZ

„Ugyanakkor mégsem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni egy ilyen szintű történelemhamisítást, ezért reagált szerintem bölcsen az oroszokkal köztudottan jó viszonyt ápoló magyar külügyminiszter a kormány részéről az alábbi nyilatkozatával: »Magyarország történelmét, a magyar embereket, a magyar emberek szabadságvágyát mindenkinek tiszteletben kell tartania. 1956, az akkori forradalom a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata, amikor a magyar emberek a szabadságuk, az ország szuverenitása érdekében az életüket is odaadták.«

Ugyanígy vigyázni kell persze az 1956-os magyar és a mai ukrán szabadságharc kritika nélküli párhuzamba állításával, amivel nyugati barátaink általában azt szeretnék alátámasztani, hogy nekünk erkölcsi kötelességünk akár önmagunkat is feláldozva támogatni háborúban álló szomszédunkat. Gondoljunk csak bele: 1956 magyar forradalmárai nem kaptak csúcskategóriás NATO-fegyvereket és hírszerzési-műholdas adatokat, de nemzetiségi elnyomással sem voltak vádolhatók.

Magyarország sem kiterjedt pufferzónát, sem gazdag ásványkincseket vagy kulcsfontosságú hadikikötőt nem tudott volna kínálni egyik világhatalomnak sem.

Tehát a politikusoknak is ki kell mondaniuk a magyar igazságot (mert helyettük sem teszi ezt meg senki!), de talán nem kell mindig a másik képébe tolni jogos erkölcsi felháborodásunkat, különösen az olyan mitikus állatok esetében, mint a Medve, a Fehérfejű rétisas vagy éppen a Sárkány. Ne féljünk az erőltetett kicsinység és a komikus felfuvalkodottság végletei között egyszerűen a helyünkön lenni, még ha néha valóban ez is a legnehezebb…”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Kovács Ferenc

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. szeptember 07. 10:53
Mikor kerül magyar mozikba az olasz Nanni MORETTI 2O23-ban készült legújabb filmje: " Il sole dell'avvenire" (The Sun of Future), melyben éppen a magyar 56- eseményeinek nyugati fogadtatásáról van szó, szatirikusan ábrázolva. A film nem unalmas, sőt és óhatatlanul a mostani helyzetre és nyugati fogadtatására emlékezteti a nézőt. Kerestem a guglin, de nem láttam, hol adják a filmet Bp-en vagy más magyar településen. Miért ? Nemcsak amerikai filmek léteznek.
balbako_
2023. szeptember 07. 09:10
A magyar szabadságharc volt az Ukrán meg az USA érdekét képviseli. Semmi közük egymáshoz.
ördöngös pepecselés
2023. szeptember 07. 07:45
Sztrovacsek 2023. szeptember 07. 07:27 56 lényege a lelkekben van. Az emberek szabadságvágya tört felszínre minden szervezettség nélkül az orosz-ukrán háborúban pedig a náci-korrupt Zselé diktatúra rabul ejtette az ukrán lelkeket történelem hamisítással és orosz gyűlölet szításával. Ez olyan jól sikerült hogy örömmel mennek a halálba még most is amikor már országuk sincs.
Sztrovacsek
2023. szeptember 07. 07:27
'56 nem volt se forradalom, se szabadságharc. Ezeknek célja van, meg vezetője. '56-nak egyik sem volt. Fegyverhez jutottak lázadók, de egyik csoport sem tudta, mit akar a másik a szomszéd kerületben. Így aztán ment mindegyik a saját feje, vagy a hangadója után. Valaki elkiáltotta magát hogy "Ruszkik haza!" ezt fölkapta a szél, vitte mindenfelé, és utólag ez lett kikiáltva közös célnak. Az egyik oldalon lincseltek, a másikon oldalon a tömegbe lőttek, aztán jött a csősz, és haza zavart mindenkit. 12 nap káosz. Ennyi volt, és semmi más. Ezért van az, hogy '56-ba mindenki azt magyaráz bele amit akar, és láss csodát, mindenkinek van valami részigazsága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!