Bill Gates ajánlásával jelenik meg Karikó Katalin önéletrajza

2023. október 03. 10:31

„Karikó Katalin története inspiráló erővel hat” – fogalmazott a Microsoft alapítója.

2023. október 03. 10:31

Szerdán jelenik meg Karikó Katalinnak, az orvosi-élettani Nobel-díj egyik idei kitüntetettjének önéletrajza Áttörések – Életem és a tudomány címmel a Helikon Kiadó gondozásában.

A világhírű magyar kutató könyve arról szól, hogyan vezetett egy kisújszállási lány útja a Kádár-kor Magyarországáról az emberiség sorsát alakító, elsőrangú tudósok élvonalába – olvasható a Helikon Kiadó MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Karikó Katalin önéletrajza nemcsak tudományos pályafutásáról szól: benne van az ellentmondásos kádári évek Magyarországa, valamint a magánélet minden nehézsége és szépsége is.

„Ez a könyv egy régóta esedékes köszönet megfogalmazása mindazoknak – minden magyarországi tanáromnak és mentoromnak, valamint a kardiológia, az idegsebészet és az immunológia világhírű szakértőinek –, akiktől sokat tanultam, akik megengedték, hogy mellettük dolgozzak, akikkel együttműködve szereztem tapasztalatokat. 

Végtelenül hálás vagyok mindazért, amit tőlük kaptam, ez sokat számított a pályámon” 

– írta Karikó Katalin a könyv előszavában, hangsúlyozva azt is, hogy a tanáraitól tanulta meg az alapokat, amelyekre aztán később építhetett.

A tanáraimtól tanultam meg, hogyan kell kérdezni, rácsodálkozni valamire, felfedezni valamit, önállóan gondolkodni. A tanáraimtól tanultam meg, hogyan haladjak előre: hogyan használjam fel a megszerzett tudást arra, hogy valami újat alkossak. A tanárok munkája tette lehetővé, hogy a háború utáni kommunista Magyarország egyik alföldi kisvárosában két munkás gyermeke jobban megértse a világot, hogy aztán a maga módján hozzájáruljon ahhoz, hogy a világ megváltozzon” – idézte fel a biokémikus.

Ezt is ajánljuk a témában

„Mezőgazdasággal foglalkozó emberek között felnőve törvényszerűen fejlődött ki bennem a magok iránt érzett feltétlen megbecsülés, hiszen a vetőmag potenciált hordoz, ígéretet jelent - és nem mellesleg táplálék. Mivel a mag sivárság helyett gazdagságot ígér, ezért elültetése minden esetben meggyőződéssel és reménnyel teli cselekedet, ahogyan a tanárok munkája is az: tudásmagot, bimbózó értelmet ültetnek el tanítványaik szívében és tudatában, abban a reményben, hogy azok hajtásokat, majd bőséges termést hoznak. Ezúton is hálás szívvel mondok köszönetet magvetőimnek, kedves tanáraimnak, akik rendületlenül hittek a magvetés fontosságában, és elindítottak a pályámon” – írta Karikó Katalin.

„Mindenkinek el kell olvasnia”

A tudós életrajzát Bill Gates ajánlja, aki az írja: „Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot”.

A 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin Drew Weissmannal kapja megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.
(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2023. október 04. 00:49
És a Pfizer támogatja a kiadást? Összeforr, ami összetartozik...
Arkadas58
2023. október 03. 19:19
B.G. ajánlása megerősít abban a sejtésben, hogy az Istentől kapott tudását Katalin olyan kutatásokra használta, használja, amivel (talán naívan, de biztosan) átlép egy vörös vonalat. A genetikai módosítás irányában tett lépésekkel az ember Istent játszik, amihez nincs felhatalmazása... B.G-nél elvetemültebb népírtásban érdekelt humán egyedet ma nem könnyű találni, aki vele szövetkezik, aligha maradhat az igaz úton...
Sanyi72
2023. október 03. 18:47
A bill gates áldjon téged. Nem egy jó ajanlolevél. Tegnap se akartam ünneprontó lenni,de ez az egész vírusmizéria....bűzlik.
KBA98
2023. október 03. 16:15
Bill Gates nem egy jó ajánló!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!