„Ha valaki, ő megérdemelte!” – Karikó Katalin biológiatanára a Nobel-díjról a Mandinernek

2023. október 02. 15:04

Rövid interjúra sikerült telefonvégre kapni Tóth Albertet – Berci bácsit –, Karikó Katalin egykori tanárát, akinek biológia szakköréből a kutatónő egész életpályája indult. A kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium egykori tanára arról is beszélt nekünk, miért különleges Karikó Katalin eredménye.

2023. október 02. 15:04
Karikó Katalin, Nobel-díjas kutató
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Mit szól a nagy hírhez, Berci bácsi?

Még nagyon friss a dolog, én is csak a rádióból tudok a hírről, még nem beszéltünk Katival. Nekem egyértelmű, hogy – őt ismervén –, ha valaki, ő megérdemelte a díjat. S én örülök, hogy amit remélni lehetett, az meg is történt.

Karikó Katalin többször is említette az Ön nevét, mint aki elindította a pályáján…

Egy biztos, Kati akkor még általános iskolás volt, amikor a biológia szakkörömre meghívtam, ő halálos pontossággal jelent meg. A többi azt már azt kell mondani, a szakmai munkának a folytatása volt.

A kemény munkáját korábban is méltatta Berci bácsi.

Ő ezért a Nobel-díjért nagyon megdolgozott.

Ez nem pusztán a valamilyen divatból való támogatottság, hanem az elvégzett munkából fakadó eredmény, hallatlanul szorgalmas, jóeszű valaki, aki az energiáját ebbe az irányba következetesen tudta rendezni. Úgyhogy nagyon-nagyon megérdemelte ezt a dolgot.

Karikó Katalin Nobel-díjas kutató volt tanára, Tóth Albert
Karikó Katalin Nobel-díjas kutató volt tanára, Tóth Albert
Forrás: Mátrai Dávid/Mandiner

Mit gondol, mit jelent a mai gyerekeknek, diákoknak Karikó Katalin kicsit népmesei példája? Hiszen számos próbát kellett kiállnia, Szegedről el is bocsátották, többen gáncsolták…

A dolog kettős, mindenképpen a tisztességes, jól nevelt diákok számára ez egy példamutatás, hogy hát igen, ha valaki ezt komolyan veszi, azzal a nagyvilágba is el lehet jutni, mint a Kati eljutott.

De az a baj, hogy a konkurencia olyan nagy, hogy ezt így a tisztesség mentén lehet csak így kijelenteni.

Sokkal inkább a csörtetők tudnak érvényesülni a világban, akik, azt kell mondanom, hogy semmi igazi értéket nem produkálnak, akiknek pénzük és megfelelő háttértámogatásuk, teljesen másként gondolják. Karikó Katinak az eredménye nemcsak a tudomány számára eredmény, hanem az emberi mentalitásnál is egyfajta fokmérő, hogy igen, tisztességes munkával is lehet elérni eredményt.

Berci bácsit még bő két évvel ezelőtt látogattuk meg; Karikó Katalin egykori tanára elkalauzolt minket az iskola és a szertár falai közé, ahonnan a kutatónő pályája indult.

Ezt is ajánljuk a témában

„Én meg azt mondtam, hogy Katira büszke lesz még a világ!” – Karikó Katalin tanáránál jártunk

„Ne vegyétek dicsekvésnek, de Kati nálam kezdte a látogatást legutóbb is, amikor itthon volt” – mondja Tóth Albert, a világhírűvé vált magyar tudósnő egykori biológiatanára, akit Kisújszálláson látogattunk meg. Berci bácsival Karikó Katalin ifjú éveiről és korabeli teljesítményéről, a Karikót kipécéző matematikatanárról és erős jellemekről beszélgettünk.

***

Nyitókép: GettyImages / Bloomberg

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. október 03. 07:43
Infláció. Megszorítások. Elvonások. Reálbércsökkenés. Kormányszintű korrupció, lopások, hazugságok. Egészségügy. Kpzlekedés. Nyugdíj..Mi van szoponcok, miért kussoltok ? Épp összeomlik orbit rendszere. Ez nem számít?
karakter-2
2023. október 02. 21:09
Gratulálok! Nincs ezzel semmi gond, csak ne hozzák ide, Magyarországra, azt a mérget. Vagy ha már idehozták senkinek ne legyen kötelező felvennie. Az egy génmódosított anyag, ami termékként nem stabil, a szervezetben nem megfelelően bomlik le, bekerül az anyatejbe, az újszülöttbe, fiatal fiúknál szívgyulladást okoz, és megváltoztatja a termelődő ellenanyag formáját ami összefügghet a vírusfertőzéssel szembeni fokozott érzékenységgel, immunbetegségekkel, sőt rákos betegségekkel is.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. október 02. 20:04
Az Sinopharm az egyetlen egy oltás amelyik B sejtes védelmet ad. Azaz 5 oltás után kialakulnak a megfelelően érett, megfelelően specializálódott és megfelelő számú B memóriasejtek amelyek az oltott személyt életük végéig védik. Ezért volt hazugság, hogy a 2. oltás már védelmet ad. Nem igaz. A hasonló típusú oltásokat ötször kapta meg mindenki gyermekkorában. A vektor oltás eleve zsákutca. Max. kétszer lehet adni, a szputnyikot háromszor mert két komponensű. A harmadik oltásnál a szervezet már maga a vivőanyag ellen termel antitesteket és elpusztítja. Az mRNA oltások kizárólag T sejtes védelmet adnak. Ezek hatnak a legkorábban. Már két hét után védelmet adnak de csak 2-4 hónapig védenek. Járvány esetén kiválóak a gyors védelem kialakítására. A b
karakter-2
2023. október 02. 19:22
A Nature-ban megjelent új magyar vizsgálat szerint az mRNS oltás gyengébb hatásfokú ellenanyag (IgG4) termelődését okozza, mint a Sputnik V vakcina és a természetes úton történő fertőződés. IgG4 szintjének az mRNS oltást kvetően a tüskefehérjével szembeni immuntolerancia, a természetes vírusellenes válaszok elnyomása révén elősegítheti a SARS-CoV2 vírus kontrollálatlan szaporodását. A megemelkedett IgG4-szintézis autoimmun betegségeket is okozhat, és elősegítheti a rákos megbetegedéseket és az autoimmun szívizomgyulladást az arra fogékony egyéneknél. https://www.nature.com/articles/s41598-023-40103-x Class switch towards spike protein-specific IgG4 antibodies after SARS-CoV-2 mRNA vaccination depends on prior infection history Petra Kiszel, Pál Sík, János Miklós, Erika Kajdácsi, György Sinkovits, László Cervenak & Zoltán Prohászka
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!