Bejelentették: jön a Karikó-érme

2024. január 22. 16:56

Az MNB tiszteleg még többek között Gróf Batthyány Lajos és az aradi vértanúk, valamint Kincsem, a versenyló előtt is az idén.

2024. január 22. 16:56

Idén 17 tematikában tervez emlékérmét kibocsátani a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely 2024-ben ünnepli alapítása 100. évfordulóját.

Az MNB MTI-hez hétfőn elküldött tájékoztatása szerint a 2024-es tematikailag és technikailag is sokrétű emlékérmeprogramban hat korábban megkezdett sorozat folytatása is szerepel.

Az évfordulók között lesz a Magyar Gyermekorvosok Társasága alapításának 100., a Rubik-kocka feltalálásának 50., Salkaházi Sára születésének 125., a polgári közjegyzőség alapításának 150., valamint az MNB alapításának 100. évfordulója. A tájékoztató szerint 

a bankintézet centenáriumi emlékérméivel kapcsolatos részleteket az ünnepi évforduló eseménysorozata folyamán teszik közzé.

A Hazai vármegyék és vármegyeszékhelyek sorozatban Baranya vármegye, Pécs címmel jelenik meg érme márciusban, 20 000 forint névértékben ezüst, 3000 forint névértékben színesfém változatban. Magyar származású Nobel-díjasok sorozatban Karikó Katalin biokémikus, Krausz Ferenc fizikus és Oláh György kémikus tiszteltére bocsát ki emlékérmét az MNB.

Ezek mellett 2024-ben tovább bővül az Árpád-házi magyar szentek, a Nemzeti Hauszmann program, a Nemzeti emlékhelyek, valamint Középkori magyar aranyforintok sorozat is.

Emlékérem jelenik meg Kincsem, a magyar versenyló, XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok, valamint Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú címmel. A tervek szerint azt a külpolitikai jelentőségű aktualitást is emlékérme örökíti meg, hogy hazánk tölti be 2024-ben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét – áll a közleményben.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakter-2
2024. január 23. 12:27
Két felkavaró videó Karikó oltásáról: Egy gyereket, az oltáspárti szülei felírattak a Pfizer mRNS oltás kísérleti programjára, megkapta az oltást, rosszul lett, súlyos idegrendszeri tünetei alakultak ki, tolószékbe kényszerült. Mindeközben az illetékesek letagadták az ügyet, a gyereket és szüleit hibáztatták, az oltást biztonságosnak nevezték a gyerekek számára. https://www.youtube.com/watch?v=fC90quQ6oz8 Mike Dickson (58) ismert sportújságíró 1 éve minden rosszat elmondott Novak Djokovicról, mert a teniszcsillag nem oltatta be magát COVID ellen. A múlt héten Dickson szívproblémákkal összeesett és meghalt. https://www.youtube.com/watch?v=Sn9YGpUilNo
Roadkill
2024. január 23. 11:21 Szerkesztve
nono
Roadkill
2024. január 23. 11:21
végre. kólaautomata elfogadja-e?
Hekimeki
2024. január 23. 08:20
ok ok akkor az egyik oldalon legyen egy fecskendő a másikon meg egy temető!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!