Politikai hovatartozás: már az arcunkról felismeri a mesterséges intelligencia

2024. május 01. 19:02

Egy algoritmus meglehetősen nagy pontossággal lőtte be a személyek ideológiai nézeteit.

2024. május 01. 19:02

Nyitókép: humanoid robotok (illusztráció) (Fotó: GettyImages)

Nem újdonság, hogy egyre több veszélyt hordoz magában a mesterséges intelligencia (MI), de mindig újabb és újabb kockázati tényezők merülnek fel az MI alkalmazása kapcsán.

Felismeri a politikai hovatartozást 

Legutóbb az American Psychologist folyóiratban publikáltak egy olyan tanulmányt, amely szerint a mesterséges intelligencia, az arcfelismerő technológiával karöltve, már a politikai hovatartozásunk feltérképezésére is alkalmas.

A kutatók a kísérleteket megelőzően 591 személlyel töltettek ki egy kérdőívet, amelyből politikai orientációjukra is fény derült.

A résztvevők arcát ezek után egy mesterséges intelligencia-algoritmusba szkennelték, amelynek épp az volt a feladata, hogy az arcok alapján a személyekről megmondja mely politikai oldalhoz húznak. 
Az eredmények szerint pedig 

az algoritmus pedig meglehetősen nagy pontossággal lőtte be a személyek ideológiai hovatartozását.

Amikor pedig a rendszerbe további adatokat, így a résztvevők nemét, életkorát és az etnikai hovatartozását is betáplálták, még pontosabb eredmények születtek.

A kutatók a kísérlet előtt tanulmányozták a legliberálisabb és legkonzervatívabb résztvevők arcvonásait, és ezt beépítették tanulmányukba azzal a megállapítással, hogy a liberálisok és konzervatívok arcmorfológiája eltérő.

Mesterséges intelligencia használata a politikában

Az eddig ismeretlen terepnek számító MI veszélyeire már az Európai Unió is felfigyelt és az európai uniós választások kapcsán egyre nagyobb figyelmet szentelnek a különböző befolyásolási kísérletekre, amelyek fő forrása a politikai eszközként is használható mesterséges intelligencia. 
Az Európai Parlament márciusban már el is fogadta az első MI-jogszabályt, amelynek célja 

megvédeni többek között a demokráciát és az európai szuverenitást a mesterséges intelligenciától. 

Az MI-t már többek között az MTV egyik adásában is használták, a Duna TV tudományos-ismeretterjesztő műsorába,a, a Deltába egymesterséges intelligencia segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be nemrég.

Racionális a növekvő fenyegetettség érzése?

Hogy kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától, arra Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet és a Mathias Corvinus Collegium (MCC)  Társadalom és Történelemtudományi Iskola Szociológia Műhelyének vezetője a Mandinernek azt mondta:

„Jelenleg a paradigma olyan fázisában vagyunk, hogy 

még nem látható, milyen következményei lesznek az MI egyre nagyobb térhódításának közép- és hosszútávon”

A kérdés téma lesz a világ legfejlettebb országainak csúcstalálkozóján, a G7-en, A világ vezető gazdaságainak ugyanis komoly kihívást jelent a mesterséges intelligencia rohamos fejlődése, és a technológiával való visszaélés veszélye.

 

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. május 02. 18:39
Na erre befizetnék... mármint arra, hogy rólam mit mond.... (merthogy lógok a senkiföldjén azt én tudom...de ha ennek ellenére besorol az szép baleset lenne)
voltospultos-2
2024. május 02. 13:10
Harlan Ellison: Szája sincsen, úgy üvölt
augustus2-0
2024. május 02. 10:20
Nem, nem a mesterséges intelligencia ismer föl. Egy csomó ilyen-olyan ember arcát és mellé a politikai nézeteit, mondjuk világnézetét táplálták be egy adatbázisba, és a dolog működik, mert de facto VAN ilyen összefüggés. Némileg szerénytelenül vallom be, hogy én is képes vagyok rá mondjuk 70-80 %-os hatásfokkal. Magyarán talán van valamiféle genetikai alapja is, na nem annak, hogy valaki liberális, vagy konzervatív, hanem annak, hogy olyan alkat, aki mindig valami újra vágyik, mindent meg akar változtatni, vagy mereven ragaszkodik a régi dolgokhoz. Szerintem egyikre sem lehet azt mondani, hogy jó, vagy rossz. Olyan, mint bármely jellemvonás, van jó és rossz oldala. Szent Pál viszont ragyogóan eligazít a kérdésben: Mindent vizsgáljatok fölül, a jót tartsátok meg, a rosszat vessétek el.
lesmiserables
2024. május 02. 08:07
Azt én is megmondom fejről nem kell hozzá Ai
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!