A pártatlanság csalóka tükre

2020. április 22. 23:30

A magyar jogállamiság romlásáról számolt be éves felmérésében a World Justice Project. A szervezet magát függetlenként jellemzi, holott működése a globalizáció erősítésében és a nemzetállamok szerepének gyengítésében érdekelt nemzetközi cégektől vagy például a Soros Györgyhöz kötődő Open Society Justice Initiative támogatásától függ.

2020. április 22. 23:30
null

Joób Kristóf írása a Mandiner hetilapban.

A World Justice Project (WJP) 2020. március 11-én publikálta éves jelentését, amelyben az országok jogállamiságát értékeli. Eszerint Magyarország három helyet rontott előző évi minősítéséhez képest, és a 60. helyet foglalja el a 128 országot vizsgáló rangsorban. A WJP-hez hasonló, jól csengő nevű, tekintélyesnek tűnő, „független” nemzetközi szervezetek jelentéseinek eredményeit általában fenntartás nélkül elfogadják a magukat szintén függetlennek, esetleg ellenzékinek valló magyar médiumok. Érdemes talán azonban közelebbről szemügyre venni, hogy milyen ideológiai előfeltevések, illetve egyéb érdekek befolyásolhatják egy ilyen kutatás „függetlenségét”.

A WJP mint „független” szervezet

A World Justice Project magát független és multidiszciplináris szervezetként jellemzi, amely évről évre dokumentálni igyekszik az egyes országokban a jogállamisággal kapcsolatos fejleményeket, vizsgálatát pedig immáron összesen 128 országra terjesztette ki. A WJP-index módszertanának egyik összeállítója Juan Carlos Botero, aki korábban a Világbanknál és a Világgazdasági Fórumnál végezte igazságügyi intézmények felmérését. Vagyis két olyan szervezethez kötődött, amelyet már a kilencvenes évek óta súlyos kritikák érnek a globalizációs érdekek kiszolgálása miatt.

Néhány tucat szakértő véleménye egyenértékűnek számít az ezer megkérdezett magyar állampolgáréval
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!