EU irányelvjavaslat a kartellezés ellen

2013. október 15. 16:01

Az Európai Bizottság nemrégiben közzétett irányelv-javaslata alapján könnyebb lenne kártérítési igényt érvényesíteni a kartellező cégekkel szemben, akik a jelenlegi gyakorlat szerint bírság fizetésére ugyan kötelezhetők, ebből azonban a károsultak nem részesednek.

2013. október 15. 16:01

Az árrögzítésben megállapodó társaságok elmarasztalása jellemzően csak a kartellezés megállapítását és bírság kiszabását jelenti, a károsultaknak azonban külön kell kártérítési pert indítaniuk, ha erre igényt tartanak. Sokszor azonban ezt nem teszik meg a jogszabályi környezet bizonytalansága miatt.

Ezt kívánja orvosolni a Bizottság és a Tanács előtt lévő irányelvtervezet, amely biztosítaná, hogy a károsultak hozzáférjenek a bizonyítékokhoz, így könnyebben perelhessenek. Egyébként az eljárásban vélelmeznék, hogy a kartellezés kárt okozott, az ellenkezőjét a kartellezőnek kell bizonyítania.

Az irányelv átültetésére két év áll majd a tagállamok rendelkezésére - írja a Világgazdaság.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!