Újra betört az Iszlám Állam Palmürába

2016. december 11. 15:45

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei újabb támadást indítottak a szíriai Palmüra ellen és betörtek a lakónegyedekbe - közli az MTI. Az al-Dzsazíra pánarab televízió szerint a terroristák teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták Tadmor települést az ókori palmürai romok közvetlen közelében.

2016. december 11. 15:45

Az Iszlám Állam erőinek átcsoportosítása után több mint 4 ezer fegyveressel ostromolja Palmüra városát – a térségébe a terrorszervezet Rakka és Deir ez-Zór térségéből dobott át harcosokat és páncélozott járműveket. Minderről az MTI orosz forrásokra hivatkozva számol be, de korábban szíriai ellenzékiek is beszámoltak arról, hogy az Iszlám Állam harcosai ismét betörtek Palmürába, ahonnan csak néhány órával korábban sikerült kiszorítani őket.

A szíriai orosz katonai parancsnokság szerint az IÁ igyekszik megvetni a lábát a város belsejében: az orosz légierő a lakónegyedeket nem bombázza, amit a terroristák kihasználnak.

A katari tulajdonban lévő al-Dzsazíra pánarab televízió szerint a terroristák teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták Tadmor települést az ókori palmürai romok közvetlen közelében.

A szaúdi tulajdonban lévő al-Arabija pánarab tévéállomás szerint az IÁ bevette a város feletti uralkodó magaslaton elhelyezkedő erődöt és részben bekerítette a palmürai repülőteret. A televízió szerint a fegyveresek civil lakosokat vettek őrizetbe és szállítottak el ismeretlen helyszínre.

A nap folyamán korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy szombatra virradóra sikerült visszaverni az IÁ minden, a városba történő betörést célzó támadását.

Az IÁ szélsőségesei 2015 májusában foglalták el Palmürát, ahonnan csak idén március 27-én sikerült kifüstölnie őket a kormányerőknek az oroszok légi támogatásával. Az IÁ ezalatt számos olyan egyedülálló, nagyjából 2 ezer éves ókori műemléket megsemmisített, amelyek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szerepeltek. 

A szélsőségesek csütörtökön újabb offenzívát indítottak a gázmezők közelsége miatt stratégiai jelentőséggel bíró város megszerzéséért, amelynek nagy részét az ODSH szerint szombatra el is foglalták.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2016. december 12. 07:23
Ez mi ez az összevisszaság? Csütörtökre hivatkozik, meg szombatra. A hivatalos hírek szerint rövid időre szombaton elfoglalták, majd ki is verték az ISIL-t Palmürából. Ebből az irományból semmit nem lehet megtudni.
Strassnoff Ignác
2016. december 11. 23:01
Ezen már csak röhögni lehet... :) A lelkes vitatkozók részére példával is illusztrálom a mondandóm, hogy az anyázáson kívül kevés érvük maradjon. :))) Az IS eddigi sikerei kivétel nélkül annak köszönhetőek, hogy a szír hadseregen és a kurdokon kívül a kutya se akar velük harcolni. Vagy nem mer, vagy nem érdeke, vagy csak szarik az egészre. Az IS elsöprő többsége szedett-vedett, katonailag képzetlen hülye gyerek. Ha valaki veszi a fáradtságot és rákeres pár harcos videóra, ezt faszán bizonyítják is. Volt ahol az igazhitű harcos fordítva akart lőni az RPG-vel és hasonlók. Ezek egy percig sem lennének ellenfelei egy valóban harcolni akaró, kiképzett, reguláris hadseregnek. A létszámukat tekintve a legvadabb becslés amit valaha hallottam 50-60 ezer fő. Szóval lehettek talán úgy fele annyian. Azóta jelentősen fogytak is. Ekkora erővel tartanak több tízezer négyzetkilométert... Nincs kedvem ismét felsorolni, hogy elméletileg kik harcolnak vele. Nagyjából a fél világ. Marha eredményesen... A terepviszonyok ideálisak egy összfegyvernemi hadsereg számára és nem kedvezőek a gerillaharchoz. Az IS-nek zömmel kézifegyverei vannak. A zsákmányolt nehézfegyvereket nem tudják kezelni. Tüzérség bevetéséről még sose hallottam, a pár iraki harckocsit meg csak kivégzéseknél alkalmazták emberek eltaposására. Légi ereje nincs. Egy hétig se lett volna szabad tartania a felszámolásuknak. A polgári lakosság kímélése nem magyarázat a töketlenkedésre. Leszarja a polgári lakosságot az össze harcoló fél. Nyugati tudósítókat persze a környékre se engednek, de az arab hírtévék non-stop ontják a borzalmas felvételeket a civilek szenvedéseiról. Bombázza. öli őket mindenki. Most meg idézem: "a terrorszervezet Rakka és Deir ez-Zór térségéből dobott át harcosokat és páncélozott járműveket." Páncélozott járműveket... A 80-as években egy katonai műhold már olvashatóan látta egy autó rendszámát... Ezek meg fel-alá grasszálnak a sivatagban észrevétlenül! Ki veszi ezt a dumát be? Akinek a legnagyobb katonai tapasztalata a számháború. Megkockáztatom az a 4000 fő, akikről a cikkben szó van, jó talán a negyedének is. Maximum... Akkor jöjjön a példa. Amikor Jugoszlávia volt az ellenség, az egy rendkívül ütőképes, minőségi fegyverzettel ellátott, kiválóan képzett haderőt jelentett. (A háború előtt Európa 5. legerősebb hadserege volt.) A védők számukra kiváló harci körülményeket biztosító terepviszonyok közt vették fel a harcot. Profi tüzérséggel, hatékony légvédelemmel, stb... Pár hét alatt ledarálta a NATO a nehéz fegyverzetüket, aztán a bosnyák-horvát haderő olyan gyorsan szorította ki a szerb csapatokat a területről, hogy meg sem állnak Szerbiáig, ha a NATO nem fenyegeti meg őket is légicsapásokkal. Ott ment, ezerszer nehezebb körülmények közt, itt meg nem. Mert nem érdeke valakiknek az IS veresége. A többi kamu.
Akitlosz
2016. december 11. 22:10
Mivel Deir ez-Zórnál az amerikai légierő "véletlenül" az ISIS-t támogatja és a kormánycsapatokat bombázza, így nem lehet velük leszámolni. Ha Oroszország nem avatkozik be még jobban, akkor sajnos nem lehet egyhamar legyőzni a terroristákat. Ha meg beavatkozik jobban, akkor abból ki tudja, hogy mi lesz, lehet, hogy éppen az a NATO vadnyugat célja, hogy Oroszországot háborúba kényszerítse. A szíriai haderő a sok éve tartó háborúban már kivérzett, nincsen elegendő emberük. Akik lettek volna már régen leléceltek Németországba ficki fickizni katonáskodás helyett. S persze a "terrorista ellenes koalíció" repülőgépei is rendszeresen "véletlenül" a szíriai hadsereget bombázzák. Már amikor nem kórházat.
drkovax
2016. december 11. 20:32
Ugyan kik harcolhatnak Aleppoban a szír kormány ellen, ha az ISIS küld a felmentésükre csapatokat ? Biztosan a nyugatos, mérsékelt szír ellenzékiek... Vagy mégiscsak iszlamista terroristák azok is ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!