Ezermilliárdos ásványkincs-vagyon Afganisztánban

2010. június 14. 14:59

Óriási ásványkincs-készletet fedeztek fel Afganisztánban, többek között arany-, kobalt-, réz- és lítiumlelőhelyek rejtőznek az ázsiai ország földjének mélyében. Az amerikai kutatók által felfedezett nyersanyagkészlet értéke akár az ezermilliárd dollárt is elérheti.

2010. június 14. 14:59

Amerikai kutatók hatalmas ásványkincs-készleteket tártak fel Afganisztánban, az arany-, réz-, kobalt- és lítiumkészletek értéke összesen ezermilliárd dollárra tehető. A New York Times értesülései szerint az ásványkincsekre a Pentagon tudósai és geológusok bukkantak rá, a leletről pedig már értesítették az afgán államfőt.

Szakértők szerint Afganisztán új ásványkincs-készletei kiaknázásával bányaipari nagyhatalommá válhat. Ráadásul a termelésből származó bevétel bőven túlszárnyalhatja az évi 12 milliárd dolláros, legfőképp ópiumtermesztésből és külföldi segélyekből összeálló afgán GDP-t. Mindazonáltal az új nyersanyag vagyon vélhetően még jobban felerősítheti az országban harcoló tálibok harci kedvét.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bz249
2010. június 15. 22:46
Fiúk számoljatok már: a magyar GDP 200 millárd dollár/év. Ezermilliárd dollár (és a lítiumot még ki is kell szedni a földből) az pont a nagy semmi kategóriája nemzetközi léptékkel. Páran megszedhetik magukat persze, de azért olyan nagyon sokan nem.
Senior
2010. június 14. 16:09
Igen a zangol katonai hírszerés meg a szijájé először ezeket a lelőhelyeket is harcigáz-tárolónak azonosította. Ugye kedves Tony Blair meg duplavégyuri?
Combi
2010. június 14. 15:44
Micsoda véletlen, hogy az amerikai hadsereg pont oda ment felszabadítani a szegény elnyomott népet, mint Iraknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!