Ismét megfúrná Basescut a román kormány

2012. augusztus 30. 13:05

Lehetségesnek és törvényesnek tartja Traian Basescu államfő újbóli felfüggesztését Dan Voiculescu médiamágnás, a bukaresti kormányban részt vevő Konzervatív Párt alapító elnöke – derült ki abból az interjúból, amelyet az Agerpres hírügynökség közölt csütörtökön a politikus-üzletemberrel.

2012. augusztus 30. 13:05

Voiculescu szerint a demokrácia kudarca az, hogy Traian Basescu „ideiglenesen” visszatért az elnöki hivatalba, amit reményei szerint hamarosan „orvosolni” fognak. Kifejtette: az államfőt a „valóságos” Románia leváltotta, hiszen a népszavazáson részt vevő 8,4 millió polgár az országban élő szavazók 60 százalékát teszi ki. Voiculescu szerint egy „képzeletbeli” Románia az, amelynek választói névjegyzéke 18 millió nevet tartalmaz.

A PC alapító elnöke szerint október végén, november elején kerülhet sor az államfő újabb felfüggesztésére, oly módon, hogy a leváltásáról rendezendő népszavazást – a választók iránt tanúsított „tisztelet” jeleként – együtt lehessen megtartani a parlamenti választásokkal. „A július 29-i népszavazáson a választók 87 százaléka Basescu leváltására szavazott: nem engedhetjük meg magunknak, hogy dacoljunk a demokráciával. A románoknak elegük van a tétovázásból. A népakaratot tiszteletben kell tartanunk és ebben határozottaknak kell lennünk” – fejtette ki álláspontját Voiculescu.

A PC-nek hat törvényhozója van a román parlamentben és egy minisztere (a mezőgazdasági tárca vezetője) a bukaresti kormányban. A párt politikai súlyát inkább a Voiculescu tulajdonában lévő médiabirodalom adja, amely jelentős közvélemény-befolyásoló tényezőnek bizonyult az utóbbi években.

A Basescu elnökhöz közeli jobboldali sajtó tényként kezeli azt, hogy Dan Voiculescu 1989 előtt a kommunista politikai rendőrség, a hírhedt Securitate ügynöke volt, és ezért gyakran „Félixként” emlegeti, állítólagos szekus fedőnevére utalva. Voiculescu feltételezett ügynökmúltjáról a román igazságszolgáltatás az évek során ellentmondásos ítéleteket hozott.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jan
2012. augusztus 30. 15:33
Kérhetném, hogy esetleg a poszthoz szóljatok hozzá? Szerencsétlen barmok.
felfújta a szél
2012. augusztus 30. 15:14
Románia egyre inkább emlékeztet Rómára engem. Van Berlusconijuk is egy kicsit bunkóbb kiadásban
tarackos
2012. augusztus 30. 13:18
Nocsak, úgy tűnik a román konzervatívok is tele vannak ügynökökkel. Akkor ez nem magyar specialitás...;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!