Ukrán választások: tovább tüntet az ellenzék Kijevben

2012. november 06. 21:50

Folytatódott kedden a három ukrán ellenzéki párt tüntetése Kijevben, amelyet előző nap délelőtt indítottak el a választási eredmények meghamisítására hivatkozva: kedden este a Központi Választási Bizottság (CVK) épülete előtt helyszíni becslések szerint 2-3 ezren gyűltek össze.

2012. november 06. 21:50

A nap folyamán a régi összetételű, még ülésező parlament vizsgálóbizottságot hozott létre a választások meghamisítását igazoló (vagy cáfoló) tények feltárására, és határozatot fogadott el, amelyben javasolja a választási bizottságnak, hogy írjon ki új választást abban az öt körzetben, amelyben a CVK szerint nem állapítható meg teljes bizonyossággal, melyik jelölt győzött.    

Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Egyesült Ellenzék-Batykivscsina vezetője a tüntetők előtt bejelentette, hogy az ellenzék bírósághoz fordult a választások megismétlését kifogásolva.

Újra leszögezte, hogy a birtokukban lévő jegyzőkönyvmásolatok alapján mind az öt helyen ellenzéki jelölt kapta a legtöbb szavazatot. A CVK honlapján megjelentett adatok alapján viszont kettőben régiópárti, kettőben ellenzéki, egyben pedig független jelölt győzött az eddigi nem végleges, nem hivatalos eredmények szerint. Jacenyuk megjegyezte, hogy valójában nem született döntés a választások megismétléséről, hanem a parlament az elfogadott határozattal „visszadobta” az ügyet a Központi Választási Bizottságnak.

Andrij Mahera, a CVK alelnöke eközben a parlamenti határozatra reagálva úgy vélekedett, hogy a törvényhozásnak előbb jogszabályban kell szabályoznia a választások megismétlésének rendjét, mielőtt kiírnák az új választást a vitatott helyeken. 

Vitalij Klicsko világbajnok ökölvívó, az UDAR (Ütés) nevű párt vezetője a demonstrálókat kitartásra biztatta. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának modern európai országgá kell válnia, mert nemcsak földrajzilag, de kulturálisan és történelmileg is Európa része. 

A listákra leadott szavazatok feldolgozottsága a CVK számítógépes rendszerében jelenleg 99,97 százalékos, a 225 egyéni körzetből pedig már csak épp az egyik vitatott kijevinél nincs meg a 100 százalékos feldolgozottság; ott jelenleg a nacionalista Szvoboda párt jelöltje áll nyerésre.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. november 06. 22:50
2014 előszele
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!