Az Egyesült Államok készen áll a Szíria elleni katonai fellépésre

2013. augusztus 27. 15:49

Az amerikai hadsereg készen áll egy esetleges Szíria elleni katonai akcióra, ha Barack Obama amerikai elnök elrendeli az augusztus 21-i feltételezett vegyifegyver-támadás miatt – mondta kedden Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a BBC televíziónak nyilatkozva. Közben négy bevetésre kész romboló várja Barack Obama elnök Szíriával kapcsolatban meghozandó döntését

2013. augusztus 27. 15:49

Megtettük a szükséges előkészületeket, hogy teljesíteni tudjunk bármit, amit az elnök elrendel” – közölte a jelenleg Bruneiben tartózkodó Hagel.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy készek-e katonai választ adni Szíriában, Hagel elmondta, hogy „minden további nélkül”.

Frissítés: A Földközi-tenger keleti medencéjében négy bevetésre kész romboló, valamint meg nem nevezett számú tengeralattjáró várja Barack Obama elnök Szíriával kapcsolatban meghozandó döntését – írta keddi számában egy amerikai katonai tisztségviselőre hivatkozva a The Washington Times.

A „felkészült és pozícióba fejlődött” Mahan, a Gravely, a Barry és a Ramage romboló fedélzetén egyenként mintegy 90 Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgép található. A Mahannek az amerikai hadihajók eredeti rotációs menetrendje szerint a múlt héten el kellett volna hagynia a Földközi-tengert, ám a 6. flotta parancsnoka maradásra utasította.

Az Egyesült Államok a várakozások szerint a tengerről és/vagy a levegőből indítandó, manőverező robotrepülőgépekkel mért csapásokkal fog válaszolni a szíriai kormány által állítólag elrendelt vegyifegyver-támadásokra.

A közelmúltban Fölközi-tengerre érkezett a Harry S. Truman repülőgép-hordozó is, de az alapvetően az afganisztáni műveletekre összpontosít, és várhatóan nem vesz majd részt a Szíria elleni katonai fellépésben. A térségben állomásozik több, manőverező repülőgépekkel felszerelt tengeralattjáró is, ezek elhelyezkedése azonban titkos, mert fedélzetükön különleges műveleti egységeket is szállítnak.

A lap emlékeztetett rá, hogy Martin Dempsey, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke szombaton a Fehér Házban ismertette a Szíriával szembeni katonai fellépés lehetséges módozatait, köztük manőverező robotrepülőgépek bevetését is. A tábornok a maga részéről nyilvánosan állást foglalt a katonai beavatkozás ellen, rámutatva egyebek között arra, hogy egy ilyen művelet több milliárd dollárba kerülne.

A Rasmussen Reports legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az amerikai választóknak mindössze a 31 százaléka támogatná a Szíria elleni támadást, ha bebizonyosodna Damaszkusz felelőssége a gáztámadásokban.

Frissítés: Akár csütörtökön megkezdődhetnek a Szíriára mérendő rakétacsapások – közölte kedden honlapján magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva az NBC News hírtelevízió. Az idézett kormányzati illetékesek szerint a három napig tartó csapássorozat korlátozott lesz, és a katonai fellépés inkább üzenetet hivatott közvetíteni Bassár el-Aszadnak, mint hogy a szíriai elnök erőinek meggyengítését célozná.

Szalim Idrisz tábornok, a Szabad Szíriai Hadsereg parancsnoka az NBC Newsnak nyilatkozva kijelentette: légicsapásokra van szükség ahhoz, hogy Aszadot elrettentsék vegyi fegyverek további bevetésétől.

Az amerikai kormányzat a hivatalos nyilatkozatok tanúsága szerint minden eddiginél közelebb került ahhoz, hogy katonai erővel válaszoljon a szíriai vezetés által elrendelt – Damaszkusz által cáfolt – vegyifegyver-támadásokra.

Összesen 254 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2013. augusztus 28. 09:18
Irak, Egyiptom,Szíria kilőve!! Ügyes, nagyon ügyes! Jön még majd Libanon, és nyugodtan neki lehet majd ugrani Iránnak közös erővel! Már csak hátra kell dölni és várni a kávéra!
zolka50.50
2013. augusztus 28. 00:53
http://thisainthell.us/blog/?p=34654 A hős amerikai katona(nő) hazatérése...
sr. bobo
2013. augusztus 28. 00:32
A szír főgengszter nagyon zabos lesz ettől. Az ő budiját nem lehet büntetlenül tomahavkozni. A néger prezident helyében meggondolnám.
zolka50.50
2013. augusztus 27. 23:56
Shocking Facebook video of white toddler, 3, being 'racially bullied' by her five-year-old black neighbors http://www.dailymail.co.uk/news/article-2403070/Shocking-Facebook-video-white-toddler-3-racially-bullied-year-old-black-neighbors.html Inkább ezzel foglalkozzon Obama.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!