Együttműködést ajánl az orosz állam Snowdennek

2013. augusztus 06. 19:18

Az orosz felsőház együttműködést ajánl az amerikai titkos adatgyűjtésről részleteket kiteregető Edward Snowdennek, aki egy évre szóló menedéket kapott Oroszországban – közölte kedden egy orosz szenátor.

2013. augusztus 06. 19:18
Az orosz állampolgárok személyes adatainak védelme terén történő együttműködésről van szó – mondta Ruszlan Gattarov szenátor a RIA Novosztyi hírügynökségnek.
 
Gattarov irányítja az orosz felsőház azon munkacsoportját, amelyik annak kivizsgálásával foglalkozik, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok az orosz állampolgárok milyen adataihoz juthattak hozzá. A munkacsoportba egyebek mellett az orosz külügyminisztérium és a főügyészség is delegált tagot.
 
A szenátor közölte, hogy „még ma megpróbálom felvenni a kapcsolatot Snowdennel”.
 
Hozzátette, hogy az az információ, amelyet az amerikai informatikus a felsőházi munkacsoportnak adhat, „nem fogja sérteni az Egyesült Államok érdekeit”.
 
A RIA Novosztyi utalt rá: Snowden korábban kiszivárogtatta, hogy vezető amerikai internetes szolgáltatók hozzáférést biztosítottak szervereikhez az Egyesült Államok vezető hírszerző szervezetei, köztük a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) számára. Ennek nyomán bármilyen információt lehívhattak a felhasználókról.
 
A Google ezzel kapcsolatban azt közölte, többek között portálunkkal is: „A Google nagyon komolyan veszi a felhasználói adatok védelmét. A felhasználói adatokra vonatkozó kérelmeket minden esetben alaposan tanulmányozzuk és az érvényes jogi eljárásoknak megfelelően reagálunk rájuk. Időről időre felbukkanak híresztelések, melyek szerint a kormányzati szerveknek valamiféle »hátsó ajtón« keresztül hozzáférést adnánk a rendszereinkhez, de ilyen »hátsó ajtó« nem létezik. A Google nem ad hozzáférést az állami szerveknek semmiféle »hátsó ajtón« keresztül a felhasználói adatokhoz”.
 
Edward Snowden augusztus 1-jén hagyta el a seremetyjevói repülőtér tranzitváróját, miután megkapta a hatóságoktól az oroszországi tartózkodáshoz szükséges okmányokat. Snowden kiszivárogtatásai alapján júniusban számolt be a brit The Guardian című napilap arról, hogy az NSA amerikai telefonhívások millióit figyeli adatgyűjtés céljából.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2013. augusztus 06. 22:20
Nem lep meg :) a Kgb (bocsanat Fszb) nem szokta atengedni az infot
Fahrenheit 451
2013. augusztus 06. 20:21
Putyin jobban teljesít.
békalepcse
2013. augusztus 06. 19:51
Ilyenkor jön a cumi ha mégsem annyira belsős a figura, mint állítja magáról. Egyébiránt el tudom képzelni a direkt önprovokációt is és már bent is van egy emberünk az orosz medve barlangjában...
predator
2013. augusztus 06. 19:51
Ha van esze Snowdennek,akkor kihasználja a lehetőséget. Ezen kívül,mint ahogy többször leírtam érdemes lenne felségül vennie Anna Chapmant. Lesz egy gyönyörű felesége,plusz az orosz állampolgárságot is gyorsabban megkaphatja. Ez a Dél-Amerika lehetőség nekem kockázatosabbnak tűnik,mintha Oroszországban maradna. Csak az ő kedvéért nem hiszem,hogy akármelyik légitársaság útvonalat változtatna. Így pedig ki van téve annak,hogy leszállítják az USA készültségi vadászai,majd a reptéren letartóztatják,és onnantól meg csúnya véget is érhet a sztori. Arról nem is szólva,hogy az utóbbi időben az USA ellenes vezetők,vagy volt vezetők azon a környéken furcsa mód rákosak lettek a volt brazil elnök,az argentin elnök,és Hugo Chavez aki bele is halt. Szerintem jobban megéri neki az oroszoknál maradni,még ha ott jóval hidegebb is a tél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!