A Szvoboda diktatúrájától tart Nyugat-Ukrajna

2014. március 06. 15:52

Lvivi politikusok szerint egypárti diktatúra alakulhat ki Nyugat-Ukrajnában annak következtében, hogy Kijev az ottani megyékben a végrehajtó hatalmi szervek élére a Szvoboda (Szabadság) párt képviselőit nevezi ki.

2014. március 06. 15:52

Vitalij Zahajnij, az Ukrán Városok Szövetsége lvivi regionális szervezetének alelnöke a zik.ua lvivi hírportálnak csütörtökön nyilatkozva elmondta, nyugtalanítónak tartja, hogy a Szabadság párt egyeduralomra törekszik Lviv megyében. Úgy vélte, a párt maga alá akarja gyűrni egész Nyugat-Ukrajnát. Szerinte ezt a szándékot jelzi, hogy Irina Szih, a Szabadság párt volt parlamenti képviselője, a Lviv megye kormányzójává történt kinevezése utáni első nyilatkozatában kijelentette, fenntartja magának a jogot arra, hogy beleszóljon a megyei ügyész, rendőrparancsnok és titkosszolgálati vezető kinevezésébe. Ha Szabadságnak sikerül keresztülvinnie az akaratát, akkor Nyugat-Ukrajnában ugyanolyan egypárti diktatúra lesz, mint amilyet a korábban kormányzó Régiók Pártja (PR) a keleti országrészben megvalósított. Ez rendkívül veszélyes tendencia – emlékeztetett Zahajnij.

Jaroszlav Kendzjor ismert lvivi jobboldali politikus, aki hat cikluson át volt tagja az ukrán parlamentnek, a hírportálnak kifejtette, együtt érez azokkal a nyugati megyékkel, amelyeket a Szabadság párt fog irányítani. Ugyanakkor ez a politikai erő még nem is sejti, hogy ha átveszi az ellenőrzést egész Nyugat-Ukrajna fölött, ezzel a saját sírját ássa meg. Szerinte a Szabadság párt vezetőiből teljesen hiányzik az önfenntartási ösztön, hiszen a régió egészének irányítását a párt csak akkor vállalhatná fel, ha biztosan tudná, hogy meg tud birkózni a feladattal, ami a mai helyzetben igencsak kétséges. Hamarosan elkezd csökkeni a Szabadság népszerűsége, és megindul felé a bírálatok özöne, ami a párt végét jelentheti – mutatott rá a politikus.

A Szabadság párt a legutóbbi ukrajnai helyhatósági választásokon elsöprő győzelmet aratott Nyugat-Ukrajnában, képviselői mindhárom – Lviv, Ivano-Frankivsz, Ternopil – galíciai megyében többséget szereztek a helyi önkormányzatokban.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2014. március 07. 05:23
Ezek a Bajnai,Gyurcsány,Mesterházi barátai,és a Fodor Gábor is lélekben velük van.
Kárpáti Zoltán
2014. március 07. 01:11
Az tutkó, hogy a legerősebb kutya baszik. És mivel Ukrajnában a nyerserő lett a szabály, így az a legerőszakosabb lesz. Akik egyébként a zavargásokat is "megnyerték" nekik.
kuwiq
2014. március 06. 16:53
nocsak, a "forradalom" elkezdi felfalni Ukrajnát
kamasuka
2014. március 06. 16:10
Röhej, de: Haider eurokomform széljobberei: NEIN! Ukrán ultranacionalista széljobb: JA! + még George Bush is jön. Nem a volt elnök vagy a fia, a volt elnök, hanem a repülőgép-hordozó. :) Egy kis pogrom az ukrán ultranacionalista széljobbtól, és minden bámulatosan naív nyugati (nyugger) elbizonytalanodik ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!