Lehallgatási ügy: Obama megnyugtatta az „egyszerű németeket”

2014. május 03. 10:00

Angela Merkellel tárgyalt Barack Obama a Fehér Házban. Az amerikai elnök kijelentette, hogy elkötelezettje az amerikai-német kibernetikai párbeszédnek és igyekezett megnyugtatni az „egyszerű németeket”, hogy az Egyesült Államok nem kémkedik utánuk.

2014. május 03. 10:00

Az ukrán válság mellett a tavalyi, Edward Snowden által kirobbantott lehallgatási botrány is témája volt Obama és Merkel találkozójának. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón az amerikai elnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok nem kémkedik az „egyszerű németek” után. Obama emlékeztetett rá, hogy ő az első olyan elnök, aki arra utasította a szakszolgálatokat, hogy tartsák tiszteletben a nem amerikai állampolgárok magánszférájának sérthetetlenségét is.

Hozzátette: „nem egészen pontos” az az értesülés, miszerint Washington a kémkedés kölcsönös megszűntetéséről szóló egyezményt ajánlott volna Berlinnek, majd később visszavonta azt. Kijelentette, az Egyesült Államok egyetlen szövetségesével sem kötött ilyen szerződést, de Németországgal is a legszorosabb hírszerzési együttműködésre törekszik, hasonlóra, mint Nagy-Britanniával.

Angela Merkel elmondta, hogy a két ország még mindig dolgozik a magánszféra védelméről és a hírszerzés szabályozásáról szóló kétoldalú egyezményen. „Vannak még bizonyos nehézségek, amelyeket meg kell oldanunk. A cél az, hogy a különböző látásmódot közelítsük egymáshoz” – tette hozzá. Merkel szerint a német és az amerikai titkosszolgálatok között szoros az együttműködés, amelyről a terrorizmus elleni küzdelemben nem lehet lemondani. Mindazonáltal a két fél másként látja az arányosság elvét, az egyensúlyt az állampolgároknak a különféle veszélyektől való védelme és a magánélet tiszteletben tartása között.

Obama hangsúlyozta, hogy a két ország azonos értékeket vall, de szintén elismerte, hogy a felek között még nem jött létre tökéletes összhang.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2014. május 04. 07:35
Talán valamennyire Kennedynek ment utoljára jól - és esetleg Nixonnak, talán Carternek? - a külpolitika..Nixon viszont belebukott a kis helyi kémkedési játékába, na persze mert ott a szent és sérthetetlen belpolitikában hibázott, a többiek azt csinálhatnak a világban amit akarnak, az egyszerű amerikaiak tapsikolva fogadják..
kulalak
2014. május 03. 17:02
Miért nem lehet úgy mint a filmekben? :) "Press Conference Reporter: Mr. President, has it been a good visit? The President: Very satisfactory indeed. We got what we came for, and our special relationship is still very special. Press Conference Reporter: Prime Minister? Prime Minister (Merkel): I love that word "relationship." Covers all manner of sins, doesn't it? I fear that this has become a bad relationship; a relationship based on the President taking exactly what he wants and casually ignoring all those things that really matter to, erm... Britain (Germany). We may be a small country, but we're a great one, too. (...) And a friend who bullies us is no longer a friend. And since bullies only respond to strength, from now onward I will be prepared to be much stronger. And the President should be prepared for that."
Wazze
2014. május 03. 11:29
Szánalmas a majom! Inkább rágott volna el egy banánt!...
PSmith
2014. május 03. 11:04
"megnyugtatni az „egyszerű németeket”, hogy az Egyesült Államok nem kémkedik utánuk" Na persze. A mikulás (Santa Claus) is létezik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!