Lehallgatási botrány miatt bukhat meg a lengyel kormány

2014. június 19. 16:19

Hatalmas botrányt robbantott ki a Wprost hetilap Lengyelországban: a választások előtt a belügyminiszter gazdaságélénkítésre utasította a jegybankot, a jegybankelnök pedig a pénzügyminiszter leváltását kérte cserébe. A lengyel lapok szerint a botrány megkérdőjelezi a jegybankelnök függetlenségét, a lehallgatás maga pedig az állam biztonságát.

2014. június 19. 16:19

A hétvégén kitört lengyelországi lehallgatási botrány kétségessé teszi a jegybank elnökének függetlenségét, a belügyminiszter lehallgatása megkérdőjelezi az állam biztonságát – állapította meg még hétfőn a lengyel sajtó. Szerdán a belbiztonság emberei megpróbálták lefoglalni a hangfelvételeket; ezeket nem találták, de a főszerkesztő laptopját erőszakkal próbálták elvenni. Áll a bál Lengyelországban a lehallgatási botrány miatt.

A Wprost című hetilap nyomtatott változata hétfőn 12 oldalon keresztül ismertette a 2013 júliusában és 2014 februárjában lehallgatott beszélgetéseket. Ezek közül a legnagyobb érdeklődést a Marek Belka, a Nemzeti Bank elnöke és Bartłomiej Sienkiewicz belügyminiszter között elhangzott párbeszéd váltotta ki, amelyben a belügyminiszter pénzkibocsátást követel a jegybank elnökétől.

A költségvetési hiány enyhítésének ez a módja a választások nehéz éveiben segítené a kormánykoalíció fő erejét képező Polgári platformot, amelyet az utóbbi időben a népszerűségi mutató tekintetében az ellenzék megelőzött. A pénzkibocsátásért cserében Belka a lehallgatott beszélgetés idején pénzügyminiszteri posztot betöltő Jacek Rostowski leváltását kérte. Ez négy hónappal később, 2013 novemberében meg is történt. Belka a jegybanktörvény módosítását is kívánatosnak tartotta, amely szerint a jegybank elnöke nem a pénzügyminiszternek, hanem közvetlenül a miniszterelnöknek tartozna felelősséggel. A lengyel kormány ezen a héten készül foglalkozni a módosítási javaslattal.

A Gazeta Wyborcza című napilap botrányosnak nevezi, hogy az elhárítás nem tudott a rendkívül magas rangú tisztségviselők lehallgatásról. A Rzeczpospolita című napilap a kiszivárgás okait firtatja. A lap szerint az egyik magyarázat az lehet, hogy bizonyos körök így akartak lázadni a titkosszolgálati intézményeknek a belügyminiszter által kezdeményezett átszervezése ellen. A lap ugyanakkor nem zárta ki azt sem, hogy a háttérben a Polgári platformon belüli ellentétek állhatnak.

A TVN24 tévécsatorna hétfőn 14 órakor közölte, hogy az egyik kiszivárgott beszélgetés résztvevője, Sławomir Nowak egykori sportminiszter, parlamenti képviselő, aki az adó- és vagyonbevallásával kapcsolatos ügyeinek az elsimítását próbálta elérni, távozik a Polgári platformból.

A lengyel sajtó ugyanakkor nem foglalkozik azzal az állítással, amelyet több más ország lapjai – köztük magyar hírportálok és újságok – a The Wall Street Journal értesülései alapján az eset legbotrányosabb elemeként idéznek, miszerint Belka a pénzügyiminiszter zsidó származására is utalt, amikor követelte Jacek Rostrowski eltávolítását.

Előrehozott választás jöhet

Előre hozott választások kezdeményezését fontolgatja a nemrég kipattant lehallgatási botránnyal kapcsolatban a lengyel kormánykoalíció kisebbik ereje, a Lengyel Parasztpárt (PSL) – jelentette ki szerdán Janusz Piechociński miniszterelnökhelyettes, a PSL elnöke. „A miniszterelnökkel az előre hozott választásokról beszéltünk” – mondta Piechociński a Donald Tusk kormányfővel folytatott kedd esti beszélgetéséről. „Minden változatot komolyan mérlegelek” – fűzte hozzá.

A TVN24 nevű televíziós csatorna szerint Piechociński a pártelnökség szerda reggeli ülésén felvetődött megoldási lehetőségeket először Bronislaw Komorowski államfővel szeretné megtárgyalni. A Rzeczpospolita című napilap közlése szerint Piechocinski rendkívül komolynak minősítette a helyzetet, és kívánatosnak tartaná, hogy a parlament belbiztonsági bizottsága a jövő héten foglakozzon a helyzettel. A lap azt is közli, hogy Piechociński szerint hosszú távon tarthatatlan, hogy a felvett beszélgetések egyik résztvevője, Sienkiewicz belügyminiszter a kormányban maradjon.

A TVN24 szerint Piechociński úgy vélekedett egy másik megszólalásában, hogy a miniszterelnök rövid határidőt kell szabjon Sienkiewicz belügyminiszternek a lehallgatási ügy tisztázására.

A belbiztonság razziázott a Wrpostnál

A lengyel belbiztonsági szolgálat (ABW) emberei a Wprost című hetilap szerkesztőségében szerdán le akarták foglalni a lehallgatási botránnyal kapcsolatos hanganyagokat, de a szerkesztőség nem volt hajlandó átadni azokat – közölte az onet.pl nevű internetes portál.

Sylwester Latkowski, a lehallgatott beszélgetéseket közlő Wprost főszerkesztője a Twitteren bejelentette: „Védenünk kell forrásunkat, semmiféle hanghordozót nem adhatunk ki, mert a forrásunk újságírói titoktartásra kötelezett.” Latkowski megfélemlítési kísérletnek minősítette az ABW lépését.

A lehallgatási botrány kitörése után az ügyészség hétfőn nyomozást indított. A botrány a múlt hétvégén tört ki Lengyelországban. A Wprost több, magas állami posztot betöltő személy titokban felvett beszélgetését közölte, egyebek között Marek Belka jegybankelnök és Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter beszélgetését, amelyben Sienkiewicz pénzkibocsátást követel a jegybank elnökétől.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2014. június 19. 22:56
A lényeg, hogy lengyel kormánykörökben nem szokás "zsidózni", mert majdnem mindenki érintett, ha nem mindenki...
vakhangya3
2014. június 19. 22:48
""""Belka jegybankelnök az abszolút zsidóképú belügyminiszterrel társalgott,..""" Kicsit hasonlított Dajcs Tomira? :-)))))))))))))))))))))))))))
Arma Gedeon
2014. június 19. 22:45
"A lengyel sajtó ugyanakkor nem foglalkozik azzal az állítással, amelyet több más ország lapjai – köztük magyar hírportálok és újságok – a The Wall Street Journal értesülései alapján az eset legbotrányosabb elemeként idéznek, miszerint Belka a pénzügyiminiszter zsidó származására is utalt, amikor követelte Jacek Rostrowski eltávolítását." Azon egyszerű oknál fogva, hogy ilyesmi az interneten közzétett és TV-csatornákon is lejátszott felvételen NEM HANGZOTT EL. A Wall Street Journal tipikus "hordót a zsidóknak" félrehallás alapján írt ilyen baromságot. Belka jegybankelnök az abszolút zsidóképú belügyminiszterrel társalgott, bárki kikeresheti az utóbbi képét a neten, miért zsidózott volna előtte, főleg egy olyan országban, ahol a vezető tisztségviselők többsége mindig zsidó származású, bármelyik párt van is hatalmon? Pl. a Kaczynskik is zsidó származásúak, ahogy a Tusk is előfordul zsidó névként. Ezzel szemben Belka többek között ezzel a kijelentéssel igyekezett alátámasztani Rostowski leváltását: "Az én f..szom hosszabb, mint az övé"...
szemle
2014. június 19. 17:44
A lengyel sajtóban gyakori a hivatkozás s az összehasonlítás a mostani lehallgatási botrány kapcsán Gyurcsány őszödi beszédének kiszivárgásával , s bizonyos értelemben példaként is szolgál sokaknak,hogy Tusk esetleg belebukik ebbe, Tusk már most belengette az esetleges előrehozott választásokat,ebben különbek Gyurcsánynál s a szociknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!