Törvényesnek minősítette a belbiztonsági szolgálat eljárását a lengyel főügyész

2014. június 19. 19:54

Törvényesnek minősítette Andrzej Seremet lengyel főügyész csütörtökön, hogy a belbiztonsági szolgálat emberei az előző napon le akartak foglalni a lehallgatási botránnyal kapcsolatos hanganyagokat, bár a főügyész elhatárolódott az ezt megengedő előírásoktól - jelentette be a PAP.

2014. június 19. 19:54

Törvényesnek minősítette Andrzej Seremet lengyel főügyész csütörtökön, hogy a belbiztonsági szolgálat emberei az előző napon le akartak foglalni a lehallgatási botránnyal kapcsolatos hanganyagokat, bár a főügyész elhatárolódott az ezt megengedő előírásoktól - jelentette be a PAP.

 
A csütörtök délutáni rendkívüli sajtóértekezletén Seremet közölte: a főügyészségi nyomozás érdekében cselekvő belbiztonsági szolgálat (ABW) a törvényeknek megfelelően járt el. Ugyanakkor szerinte a főügyészségnek nem az a szándéka, hogy a sajtószabadságot korlátozza, az újságírói titoktartást sértse.
 
Seremet rámutatott arra, hogy éppen ő volt az, aki főügyészként panaszt tett az Alkotmánybíróságnál azok miatt az előírások miatt, amelyek lehetővé teszik, hogy a rendőrség és a titkosszolgálat operatív eljárásokat indítson. „Az újságírói titoktartást a polgári társadalom egyik alapjának tartom” – mondta.
 
A Wprost hétfőn 12 oldalon keresztül ismertette a 2013 júliusában és 2014 februárjában egy népszerű varsói vendéglátóhelyen lehallgatott beszélgetéseket. Marek Belka, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke, volt miniszterelnök és Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter vaskos trágárságokkal tarkított beszélgetése során a jegybank elnöke hajlandónak mutatkozott pénzkibocsátásra a költségvetési hiány enyhítése érdekében, amiért cserébe az akkoriban a pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Jacek Rostowski leváltását követelte. Ez négy hónappal később meg is történt.
 
A belbiztonsági szolgálat (ABW) képtelen volt elejét venni a lehallgatásoknak, szerdán pedig nevetségessé tette magát, amikor sikertelenül próbálta lefoglalni a Wprost főszerkesztőjének laptopját az azon található hangfelvételekkel. Ráadásul a szerkesztőségben találtak egy olyan táskát, amelyben titkos iratok és pecsétek voltak, és amelyet a rendőrök felejtettek ott. A Gazeta Wyborcza szerint a Wprost főszerkesztője az akció után Tusk miniszterelnök segítségével próbálta visszajuttatni a táskát Sienkiewicz belügyminiszternek.
 
Jobb- és baloldali újságírók tucatjai csütörtökön nyilatkozatban álltak ki a Wprost mellett, elítélve a hatóságokat, amiért „1989 óta először használták fel nyíltan a titkosszolgálatot a média ellen”.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya3
2014. június 19. 21:55
Nálunk most már egyszerűbb lesz. http://index.hu/belfold/2014/06/19/iii_ii-es_operativ_tiszt_volt_az_uj_rendeszeti_allamtitkar
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!