Netanjahu: Közös ellenségünk a radikális iszlám

2015. január 12. 07:43

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap késő este a párizsi nagyzsinagógában elmondta: Izrael és Európa közös ellensége a radikális iszlám, nem a normális iszlám. Szerinte az Iszlám Állam, az an-Núszra Front, a Boko Haram, a Hamász és a Hezbollah „ugyanarról a tőről fakadnak”.

2015. január 12. 07:43

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap késő este a párizsi nagyzsinagógában méltatatta a francia vezetőket az antiszemitizmussal és terrorizmussal szembeni szilárd kiállásukért, és köszönetet mondott egy muszlim férfinak, aki több zsidónak megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején.

Nagyra értékelem Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök nagyon szilárd és határozott kiállását az újfajta antiszemitizmussal és terrorizmussal szemben. Közös ellenségünk a radikális iszlám, a szélsőségesség, és nem a normális iszlám” – hangoztatta Netanjahu a nagyzsinagógában tartott megemlékezésen, amelyen részt vett a francia államfő is, illetve több arab világbeli vezető is. Netanjahut és Hollande-ot tapsviharral fogadták a nagyzsinagógában összegyűlt hívők.

Netanjahu héber nyelven mondott beszédében felsorolt több szélsőséges iszlamista szervezetet, köztük az Iszlám Államot, az an-Núszra Frontot, a Boko Haramot, a Hamászt és a Hezbollahot, és felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a csoportok „ugyanarról a tőről fakadnak”.

Izrael most Európa oldalán áll, de azt szeretném, ha Európa is Izrael oldalán állna” – hangoztatta Netanjahu. Leszögezte a nagyzsinagógában összegyűlt hívők előtt, hogy minden zsidónak jogában van biztonságban élni bárhol a világon, kiváltképpen Franciaországban. Hozzátette ugyanakkor, hogy Izrael tárt karokkal vár minden zsidót, aki át akar települni.

Az izraeli miniszterelnök köszönetet mondott muzulmán vallású Lassana Bathilynek, aki a párizsi kóser boltban történt túszejtés és vérengés idején több zsidó életét mentette meg. Miután a támadó, Amedy Coulibally pénteken behatolt az üzletbe, és megölt négy embert, illetve egy tucatnyit túszul ejtett, a 24 éves bolti alkalmazott, a fekete bőrű, mali származású Lassana Bathily 15 embert, köztük egy hároméves gyereket és egy csecsemőt is elrejtett egy alagsori hűtőkamrában, és ezzel megmentette az életüket.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maddox
2015. január 12. 12:44
Netanjahu miből gondolja, hogy vele jobban szimpatizálunk, mint az iszlámistákkal? Nekem egy kutyának tűnnek.
Berecskereki
2015. január 12. 09:22
Szerintem Benjámin Netanjahu nem fogalmaz pontosan, mert nemcsak az iszlám radikalizmus az ellenségünk, hanem mindenféle radikalizmus, amely "fegyvert" ad a kézbe, akár fikailag, akár eszmeileg felkorbácsolva a gyűlöletet.
toyoda
2015. január 12. 09:17
Nem Bibi! Csak nektek. Lesz rá egy 1000-em h. 3 hét múlva kezdődik a Gonosz Iránozás.
vigyor
2015. január 12. 09:01
Valóban. Valamint közös ellenségünk minden szélsőséges gyűlölködő, és ez független attól, hogy ezt karikatúra formájában teszi, zsinagógából származik vagy templomból. Jahve nevében sem ölünk meg egy palesztint sem. Jézus nevében sem ölünk meg egy abortuszpártolót sem. És nem gyalázzuk karikatúrákkal mások vallását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!