Minisztereket és tanácsadókat váltott le a lengyel miniszterelnök

2015. június 11. 07:36

Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök a tavalyi lehallgatási botrányban érintett minisztereket és tanácsadókat tett ki kabinetjéből, többen maguk mondtak le: a legnagyobb „áldozat” a volt külügyminiszter, Radosław Sikorski. Ősszel parlamenti választásokat tartanak Lengyelországban. A májusi elnökválasztást elveszítette a kormánypárt.

2015. június 11. 07:36

Minisztereket és tanácsadókat váltott le Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök szerda éjjel, a legismertebb közülük Radosław Sikorski korábbi külügyminiszter, aki maga mondott le – írja a Politico európai kiadása. Sikorski elmondta: fontosabb a Polgári Platform, mint az ő személyes ambíciói. Lemondott Jacek Rostowski volt pénzügyminiszter, Kopacz egyik legfontosabb tanácsadója pénzügyekben, illetve Jacek Cichocki, a miniszterelnöki hivatal vezetője és a titkosszolgálatok felügyelője. Kopacz rajtuk kívül leváltotta Bartosz Arłukowicz egészségügyi minisztert; Włodzimierz Karpiński kincstárügyi minisztert; Andrzej Biernat sportminisztert; illetve három miniszterhelyettest. Kopacz a főügyészt is le akarja váltani a lehallgatási botrány kezelése miatt, de ahhoz a parlament kétharmados támogatása kell.

A leváltott politikusok kapcsolódtak a tavalyi lehallgatási botrányhoz. A Wprost által közzétett felvételek alapján kiderült például, hogy a választások előtt a belügyminiszter gazdaságélénkítésre utasította a jegybankot, a jegybankelnök pedig a pénzügyminiszter leváltását kérte cserébe. Egy másik felvétel szerint az akkor még külügyminiszter Sikorski azt mondta: az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolatok „mit sem érnek”, sőt „még károsak is, mert hamis biztonságérzetet keltenek”. A felvételeken szóba került Magyarország is: Jacek Krawiec, a PKN Orlen lengyel olajtársaság igazgatója arról beszélt lengyel kormánytagoknak egy étteremben: Orbán „leszopta” Putyint, aki örömében „felcsapott farokkal” sétál. 

Kopacz azután döntött a kormányátalakítás mellett, hogy a jobbközép Polgári Platform jelöltje, Bronisław Komorowski májusban elveszítette az elnökválasztást a tőle jobbra álló Jog és Igazságosság jelöltjével, Andrzej Dudával szemben. Ősszel Lengyelországban parlamenti választásokat tartanak: a Polgári Platform népszerűsége 24, a Jog és Igazságosságé 32 százalékon áll.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2015. június 11. 08:38
Sikorskit leváltani? Az egyetlen magasan képzett, kiváló angolsággal, videlkedéssel és kelet közép Európát sikeresen képviselő stratégiájával? Az EU ban egyedül Sikorski volt képes az ukrajnai válsággal kapcsolatosan reális megoldást javasolni.
Anti Komcsi
2015. június 11. 08:30
Ez a nő egy tehetségtelen, buta alak, akit totál alkalmatlannak tartanak a lengyelek. Ja, jönnek a választások, kell a látszatintézkedés.
august
2015. június 11. 08:08
Ha eza hír hazai vonatkozású lenne, ez a hír a magyarországi bolsi médiában úgy szerepelne, hogy a miniszterelnök megkezdte egyeduralmának kiépítését, mindenkit eltávolít környezetéből, hogy a saját embereit ültesse a helyére, jaj 'ejrópa segíccség, diktatúra épül..
poppyflower again
2015. június 11. 08:04
Nálunk ugye sohea, és senkit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!