Guccifer, az erdélyi hacker: Gyerekjáték volt feltörni Clinton szerverét, mások is jártak már bent

2016. május 18. 16:05

A Fox News-nak nyilatkozott az Amerikának kiadott erdélyi hacker, Marcel-Lehel Lazăr (Guccifer), aki állítása szerint 2013-ban többször is betört az akkori külügyminiszter, most demokrata elnökjelölt-aspiráns Hillary Clinton email-szerverére. Azt mondja, nem ő járt ott elsőként. Clinton kampánycsapata szerint nem hiteles forrás egy börtönben raboskodó bűnöző.

2016. május 18. 16:05

Erdélyi hacker boríthatja a Clinton-kampányt: Guccifer, azaz a félig magyar származású Marcel-Lehel Lazăr a Fox Newsnak adott interjújában arról beszélt, hogy 2013 elején több alkalommal is be tudott jutni Hillary Clinton email-szerverére. „Nekem könnyű volt… könnyű nekem, könnyű mindenkinek” – nyilatkozta az amerikai csatornának a jelenleg egy virginiai börtönben raboskodó férfi.

A hacker Sidney Blumenthal AOL-fiókján át jutott be kétszer, de számára nem voltak érdekesek a Clinton-szerveren talált anyagok. Blumenthal fiókjánál megtippelte a biztonsági kérdésre adandó választ, majd a külügyminisztertől érkezett levelek IP-címeinek felfejtésével talált rá Clinton szerverére, és tört be oda. A Guccifer álnevet használó férfi azt állítja: ottjártakor tíz másik helyről is olvasták éppen a szervert. A Foxnak nyilatkozó szakértők szerint a Lazăr által leírt módszer működhetett.

A Clinton-kampány üggyel kapcsolatos nyilatkozata szerint semmi ok nincs hitelesnek tekinteni egy börtönben ülő bűnöző beszámolóját. Szerintük az is furcsa, hogy a férfi nem tette nyilvánossá a Clinton-szerveren talált információkat, mint azt tette más áldozatai esetében. AZ ügyben nyomozó FBI egyelőre nem nyilatkozott.

Román és amerikai trófeák

Marcel-Lehel Lazărról a Főtér.ro azt írta, hogy a férfi egy aradi taxisofőr, Clintonék előtt pedig többek között a román titkosszolgálat (SRI) akkori vezetőjének, George Maiornak, Corina Creţu EP-képviselőnek, illetve több román hírességnek az e-mailfiókját is feltörte. Romániában hét évre ítélték, az USA-ban most kilenc különböző ügy miatt áll a bíróság elé szeptemberben.

Guccifer 2013-ban nemzetközi diplomáciai botrányt robbantott ki, amikor nyilvánosságra hozta Colin Powell volt amerikai külügyminiszter és Creţu intim levélváltását: a román politikus többek közt bikinis képet is küldött magáról, Powell pedig azt kérte, hogy törölje a kényes leveleket.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. május 19. 10:31
Piskorski 'bűne': Nem úgy táncolt, ahogy az a nagy-nagy démokrácijának reklámozott, csendőrállam elvárta: "Piskorski 2014 márciusában a jobbikos Kovács Bélával együtt vett részt európai választási megfigyelőként a Krím elszakadását célzó referendumon, és úgy foglalt állás, hogy a népszavazás legitim és demokratikus volt." Szerencsére a mi felcsúti vajdánk, mindent teljesít, amit az usa elvár tőle. Olyan szorgalmasan nyalogatja a szappanopera hős kezecskéjét, mint egy pincsi. CSAK A FIDESZ/DSZ HAZAÁRULÓ, ÜGYNÖK MAFFIA !
Karvaly
2016. május 18. 18:39
"A Clinton-kampány üggyel kapcsolatos nyilatkozata szerint semmi ok nincs hitelesnek tekinteni egy börtönben ülő bűnöző beszámolóját." Mikor lenne hiteles? Ha bujkálna és úgy üzengetne? Vagy ne keressünk logikát, egyszerűen arról van szó, hogy ha nekik kellemetlen, akkor hazudik, ha nekik hasznos dolgot mond (ha mondjuk Trumpra kellemetlen mondana dolgokat), akkor meg csak úgy sütne róla a hitelesség, hiszen az elkapott hacker mindent bevall cserébe a kisebb büntetésért?
Burmin
2016. május 18. 18:25
Jobb lett volna ha a szoptatós Clinton bevette volna biztonsági szakértőnek...
Senye Péter
2016. május 18. 18:14
"...mások is jártak már bent" - és még hol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!