Esélyes, hogy Trump elnökként vizsgálatot indít majd Hillary Clinton ellen

2016. november 10. 18:09

Rudy Giuliani, a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump egyik bizalmasa nem zárta ki, hogy vizsgálatot indítsanak Hillary Clinton ellen a Clinton-alapítványnál feltételezések szerint elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban, de hangsúlyozta, hogy a leendő elnöké a döntés.

2016. november 10. 18:09

Giuliani a CNN televíziónak adott csütörtöki interjújában kérdésre válaszolva tért ki arra, vajon a leendő Trump-kormányzat vizsgálatot indít-e Hillary Cinton volt demokrata párti elnökjelölt ellen. Giuliani, akit az igazságügyi miniszteri poszt várományosaként emlegetnek, habozott a válaszadással, amikor a riporter megkérdezte, hogy teljesíti-e Trump a választási ígéretét és börtönbe küldi-e Clintont?

Az elnök döntése

Válaszát azzal kezdte, hogy ez kemény döntés, de szerinte az igazságszolgáltatásnak mindenki számára egyenlő mércével kell mérnie. Hozzátette: „A mi politikánkban hagyomány, hogy a dolgokat lezárjuk. Ugyanakkor azt azért meg kellene nézni, hogy mennyire rossz dologról van szó... Clintont soha nem vizsgálták ki a több száz millió dollár miatt.” Ezzel arra célzott, hogy egyes vádak szerint a Clinton-alapítványhoz érkező pénzek egy részét személyes célokra használták fel.

Giuliani arra a kérdésre válaszolva, hogy akkor is elfogadná-e az igazságügyi tárcát, ha az azzal járna, hogy nem indíthat vizsgálatot Clinton ellen, azt mondta, ez az elnök döntése. Leszögezte azt is, hogy körültekintően kell megvizsgálni a dolgokat, meglehet, hogy a bizonyítékok nem is döntőek és korábban túlzásokról volt szó, s ebben az esetben a legjobb elfeledkezni az ügyről és továbblépni.

De mi is ez az egész?

A Clinton-alapítványt Bill Clinton hozta létre, amikor 2001-ben távozott a Fehér Házból. A karitatív szervezetet, amely eddigi tevékenysége során mintegy 2 milliárd dollárt kapott különböző adományozóktól, az elnökválasztási kampány során a republikánusok hevesen támadták.

Trumpék arról beszéltek, hogy Hillary Clinton semmit sem tett azon érdekellentét megszüntetéséért, hogy ő maga külügyminiszterként szolgált, miközben külföldről jelentős összegek érkeztek az alapítványhoz. Chris Christie, New Jersey kormányzója, aki a hatalomátvétel folyamatát irányítja, az NBC-n szintén nem adott egyértelmű választ a Clinton elleni esetleges vizsgálat ügyében. Az emberek Trumpra szavaztak, mondta, leszögezve: az elnöknek az a feladata, hogy egyesítse az országot.

Obamáék reakciója

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest már szerdai sajtótájékoztatóján szintén kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az amerikai politika hagyományai szerint az igazságszolgáltatást nem szokták politikai bosszúkra felhasználni. (MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drmn
2016. november 12. 00:34
Akkor Trump elcsalt adómilliárdjai miatt is nyomozjatna Guiliani, ez így lenne fair. Nem védem Hillaryt egy cseppet sem, de Trumpnak is megbannak a,piszkos,ügyei, nem is titolva.
kaltran
2016. november 11. 18:46
A jelenlegi Fehár Ház, lassan olyan lesz mint a töketlen, aljas szemét magyar ellenzék. Ha belepisál a levesbe és azt észreveszik és megbüntetik - az politikai bosszú. Hogy lehet a problémát feloldani? Mindenki pisálhasson liberális emberi joga alapján ahová csak akar, a konyhafőnök meg fogja be a pofáját?
tango47
2016. november 10. 22:58
Nyilván óvatosan nyilatkoznak, mert Obamának még jogában áll kegyelmet adni. Jónéhányan ennek a lehetőségnek köszönhették, hogy megúsztak súlyos börtönbüntetéseket.
atila68
2016. november 10. 22:37
Kezdődik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!