Vihar a Tátrában: öten életüket vesztették, több mint százan megsérültek

2019. augusztus 23. 07:28

Több mint nyolcvan éve nem történt ekkora tragédia a hegységben.

2019. augusztus 23. 07:28

Öten életüket vesztették és több mint százan megsérültek a lengyel és szlovák Tátrában csütörtökön tomboló viharban.

A lengyel közszolgálati televízió (TVP Info) a légi egészségügyi mentőszolgálat (LRM) szóvivőjére hivatkozva közölte, a lengyel oldalon villámcsapás miatt négyen – egy tízéves lány, egy tizenhárom éves fiú és két felnőtt – haltak meg, több mint százan megsérültek. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a hegyimentői szolgálatra (HZS) hivatkozva azt közölte, hogy egy túrázó meghalt, ketten pedig megsérültek szintén villámcsapások miatt a Tátra szlovák oldalán. A halálos áldozattal járó tragédiák a hegység nyugati részén, a Baníkov-csúcson, illetve légvonalban mintegy tíz kilométerre a lengyelországi Wielki Giewont (Nagy-Giewont) térségében történtek.

Részvétét fejezte ki a lengyel elnök és a miniszterelnök

Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök egyaránt részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, Zakopane polgármestere pedig péntektől háromnapos gyászt hirdetett. Csütörtök este gyászmisét tartottak az áldozatokért Zakopanéban a Fatimai Szűzanya tiszteletére szentelt templomban.

A tátrai üdülőközpontba érkezett a lengyel miniszterelnök és részt vett a mentőakciót irányító válságstáb ülésén. Sajtóértekezleten azt mondta, hogy több sérült nagyon súlyos állapotban van, égési sérüléseket szenvedett, mások sokkos állapotban vannak és pszichológusi segítségre szorulnak. A kormányfő felidézte: ilyen nagy tragédia a lengyel Tátrában legutóbb 1937-ben történt, amikor a Giewont-hegyen szintén négy ember halt meg villámcsapás következtében.

Morawiecki megköszönte a mentőknek, hogy „megtették, ami az adott helyzetben megtehető volt". Hangsúlyozta: a hirtelen kerekedett óriási vihart nem lehetett előre látni. Közölte: a mentőakciót péntek hajnaltól folytatják, hogy megbizonyosodjanak arról, nem rekedt a hegyekben turista.

A sajtókonferencián szintén felszólaló Pawel Szefernaker belügyminisztériumi államtitkár közölte: a mentésben a hegyimentők mellett 80 tűzoltó vett részt és 100 rendőr segítette a sérültek kórházba szállítását. A mentőakciókban helikoptereket is bevetettek. A zakopanei járási hivatal rendkívüli infóvonalat létesített a hozzátartozóknak.

Egy turista riasztotta a mentőket

A HZS tájékoztatása szerint a Baníkov-csúcsról egy cseh turistanő riasztotta a hegyimentőket. Ő egy munkatársával tartózkodott ott, amikor beléjük csapott egy villám. A nő súlyos végtagsérülést szenvedett, de túlélte a villámcsapást, társa viszont meghalt, mivel a villám okozta lökéshullám lesodorta a hegyről, és több száz métert zuhant. A nő sérüléseit először a helyszínen látták el a hegyimentők, később helikopterrel szállították el a csúcsról, majd mentőautóval kórházba vitték.

A hegyimentők a mentőakció során újabb riasztást kaptak, ezúttal az ugyancsak a Tátra nyugati részén lévő Pacholéból, ahol egy szlovák turistába csapott villám. A férfi eszméletét vesztette, és rövidebb időre mozgásképtelenné vált, de túlélte a vele történteket. Az első jelentések szerint csak könnyebb sérüléseket szenvedett, ám az elsősegélynyújtást követően őt is kórházba szállították.

A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, amely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. A TVP Info szerint a vihar idején a Giewont-csúcs környékén mintegy húszan tartózkodtak, a hegy irányában délelőtt akár ötezren is túrázhattak.

A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra.

A tátrai hegyimentők (TOPR) munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, aki a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedt mintegy 500 méteres mélységben.

A kép illusztráció.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2019. augusztus 23. 09:02
Hol vannak a klíma környezet védők ,, pofájuk nagy semmit nem tesznek , óbégatnak csak azért NGO embercsempészekről a hír terelődjön....
vinetu
2019. augusztus 23. 08:22
„Mit nekem, te zordon Kárpátoknak...” Utálom a hegyeket. Felfogni bajos, hogy vannak olyanok csőstől, akik másodfokú bírósági ítélet nélkül is önszántukból oda mennek. Normááális?!
reality
2019. augusztus 23. 08:16
Tavaly mi is ott voltunk. Minket is elkapott a csúcs közelében egy vihar. Hála Istennek, nem volt villámcsapás, de jól elvert minket a jég. Nem mentünk fel a keresztig, mert veszélyesnek találtuk. Inkább visszafordultunk. Az érdekes az volt, hogy csak a hegyen volt vihar, máshol sütött a nap. Mi sem voltunk elég körültekintőek akkor, pedig mindig figyeljük az előrejelzést, főleg. ha túrázni indulunk.
n0ri68
2019. augusztus 23. 08:08
Őszinte részvétem az elhunytak szeretteinek. Az előrejelzéseket komolyan kell venni, nem igaz, hogy megbízhatatlanok. Tapasztalatom szerint az OMSZ 24 órás előrejelzései mindig bejönnek, és gondolom, a szlovák és lengyel szolgálatokéi is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!