Darabokra tört a jégtábla, amelyen a világ legjelentősebb sarkkutató tábora állt

2020. augusztus 01. 08:56

Az expedíció következő részében a kutatócsoport tovább sodródik észak felé.

2020. augusztus 01. 08:56
null

Hatalmas robajjal darabokra tört csütörtökön az az észak-sarkvidéki jégtábla, amelyen ősszel  felépítették a kutatótábort és a mérőállomásokat minden idők legjelentősebb északi-sarkkutató expedíciójához. A mintegy 2,5 kilométer széles, 3,5 kilométer hosszú jégtáblához mintegy 300 napja odafagyasztották a Polarstern (Sarkcsillag) német kutatóhajót és a jégen kutatótábort alakítottak ki. A hajó együtt sodródott a jégtáblával a Jeges-tengeren a sarkvidék belseje felé, ahová a jégtörőhajók nem lennének képesek utat törni a vastag téli jégben.

Sikerült nyomon követni a jégtábla élettartamát október elejétől  egészen darabokra töréséig” – közölte pénteken Markus Rex, a Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate (MOSAiC) nevű nemzetközi expedíció vezetője, „tökéletes időzítésnek” nevezve a jégtábla összeroppanását. A kutatók azzal számoltak,  hogy az együtt sodródás 2020 júniusáig tart, amikor megindul az olvadás és a Polarstren kiszabadul a jég fogságából.

A kutatótáborban 17 ország 300 tudósa váltja egymást a 140 millió eurós (46,5 milliárd forintos) expedíció keretében. Elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, a Föld klímájában bekövetkező változások korai barométere, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át.

Az expedíció következő részében a kutatócsoport tovább sodródik észak felé. „Most következik az utolsó hiányzó láncszem megfigyelése az északi-sarki tengeri jég éves változásának megértésben, nyár végén elkezdődik a jég újrafagyása” – mondta Rex. Eleinte a Polarstern a jégtábla szélénél fog haladni addig, amíg a Triosnyikov akadémikus nevű orosz kutató jégtörőhajóval nem találkozik a következő napokban, a hajó hozza a következő személyzetet a Polarsternre.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2020. augusztus 01. 16:15
Azé' ezeknél a jégtábláknál sokkal rasszistább létező nem tud lenni, hiszen milyen is a színük? Szerintem tiltsák be az összes jégtáblát!
anegy_
2020. augusztus 01. 11:25
nyár végén elkezdődik a jég újrafagyása" mondta a Rex. ......és ez bizony minden évben ismétlődik! Azért még elég messze van a világvége, kutatás ide-oda. Ezt a csillió-billió dollárt át lehetne irányítani az óceán kipucolására, amit a nagy világmegváltó nagyhatalmi érdekek szeméttelepnek használnak. Grétike, meg az Ensz, meg a Who erre pazarolja inkább a felesleges energiáját.
kiskutya
2020. augusztus 01. 11:22
"A kutatótáborban 17 ország 300 tudósa váltja egymást a 140 millió eurós (46,5 milliárd forintos) expedíció keretében. Elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, a Föld klímájában bekövetkező változások korai barométere, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át." Minden más térségnél gyorsabban melegedett, ezt a sablon szöveget mindenhol elő adják?
NeMá
2020. augusztus 01. 09:21
Ha jól értem a jó Isten besegít nekik, ingyen beviszi őket északra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!