Politikai alapon cenzúrázná a híreket a spanyol kormány

2020. november 09. 17:39

A Pedro Sánchez vezette szocialista-kommunista kormány a médiapluralizmust egy olyan dezinformáció elleni bizottság felállításával védelmezné, melynek vezető tagjai a miniszterelnök közeli munkatársai.

2020. november 09. 17:39
null

Spanyolországban november elején jelent meg a dezinformáció elleni fellépésről szóló utasítás, amely az álhírterjesztéssel szembeni kormányzati fellépés szervezeti kereteit és folyamatát határozza meg. A szocialista-kommunista kormány az utasítással a médiapluralizmust kívánja védelmezni, azonban az intézkedés elemei éles vitát váltottak ki a mediterrán országban. 

A spanyol vezetés létrehozta a Dezinformáció Elleni Állandó Bizottságot, amely összehangolja az érintett minisztériumok feladatait az álhírekkel szembeni fellépés tekintetében. A bizottság munkáját Miguel Ángel Oliver, Pedro Sánchez miniszterelnök sajtófőnöke vezeti, és részt vesz benne a spanyol Miniszterelnökséghez tartozó nemzetbiztonsági igazgatóság vezetője, Miguel Ángel Ballesteros. A bizottság tényleges irányítását azonban Sánchez kabinetfőnöke, egyben a Nemzetbiztonsági Bizottság titkára, Iván Redondo látja el. 

Mindez azt jelenti, hogy a szocialista miniszterelnök közvetlen munkatársai dönthetnek majd arról, mi számít álhírnek és mi nem.

A bizottság politikai kinevezettjei továbbá szabadon határozhatnak arról is, hogy egyes tartalmakkal szemben szükséges-e kormányzati fellépés. 

A jobboldali ellenzék élesen bírálta a kormányzati utasítást,

Pablo Casado, a Néppárt elnök szerint Sánchez utasítást adott ki a média ellenőrzésére, cenzúrázni akarja mindazt, amit kabinetje dezinformációnak tart, ezzel pedig a kormány támadást indított a demokrácia ellen. Santiago Abascal, a VOX vezetője úgy véli, hogy a kormány azért szeretné ellenőrzése alá vonni a spanyol emberek véleményét, mert Sánchez számára fontosabb saját hatalma, mint a polgárok jóléte és szabadsága. 

Az utasítás miatti kritikák csillapítására a spanyol vezetés már a megjelenés napján kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozza, hogy nem cenzúráról van szó. A Dezinformáció Elleni Állandó Bizottság csak a nemzetbiztonsági szempontból releváns, tehát leginkább a harmadik országok befolyásolási kísérleteinek részeként megjelenő álhírterjesztéssel szemben lépne fel.  

A magyarázkodást a jobboldali ellenzék már önmagában is gyanúsnak vélte,

Az Európai Bizottság egyik szóvivője pénteken azt nyilatkozta, hogy értesültek a dezinformációval szembeni spanyol intézkedésről, amelyet vizsgálnak. 

Gergi-Horgos Mátyás 
 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2020. november 11. 11:37
Lyogállamiság iberikusan. Felkészül a szomszédban továris Tavares
Gullwing
2020. november 11. 10:37
Veresek ezek kérem, mást nem is letet tőlük várni.
democRATS
2020. november 11. 09:19
Amikor szétverték a katalán népszavazást, az is demokratikus és jogállami volt az eu szerint. Nyilván ez is az lesz... :)
NTLLK
2020. november 11. 09:19
Na végre valami, amit feltétlenül át kellene venni tőlük! Mert ez ugye, színtiszta jogállmiságosság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!