Merkel: Az EU érdeke a Nyugat-Balkán integrálása a közösségbe

2021. szeptember 14. 10:53

A német kancellár sürgette Szerbiát, hogy tegyen lépéseket a jogállamiság, a demokrácia és a pluralizmus felé, valamint rendezze viszonyát Koszovóval.

2021. szeptember 14. 10:53
null

A nyugat-balkáni országok uniós integrációját szorgalmazta Angela Merkel Belgrádban. A leköszönő német kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, a térségbeli államok előtt még hosszú út áll a teljes jogú tagság elnyeréséig – számolt be az Euronews.

A lap azt írja: a kancellár szerint az EU-nak fontos csatát kell megnyernie a régióban, ahol Oroszország és Kína is, különféle tőkekihelyezések révén növeli befolyását. A szerb államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Merkel úgy fogalmazott: 

„Mi, európaiak, akik már az unió tagjai vagyunk, tartsuk szem előtt, hogy geostratégiai érdekünk befogadni ezeket az országokat az Európai Unióba. És tudjuk, hogy történnek visszalépések, miközben a világ számos más régiójának a hatásai is érvényesülnek itt.”

A német kancellár sürgette Szerbiát, hogy tegyen további lépéseket a jogállamiság, a demokrácia és a pluralizmus felé, valamint rendezze viszonyát Koszovóval. Angela Merkel Belgrádból az albán fővárosba, Tiranába utazik, ahol kedden öt másik nyugat-balkáni vezetővel egyeztet a régió uniós integrációjáról.

Nyitókép: John Macdougall / AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2021. szeptember 14. 12:44
"...sürgette Szerbiát, hogy tegyen lépéseket ..., a demokrácia ... felé" Kezdem unni ezt a nagyképű, lekezelő nyugat-nyugati hozzánkállást. Ők a demokrácia, ott minden is rendben van (ld. sárgamellényesek elleni brutál fellépések tavaly), de errefelé...? Hát, kicsit közép, kicsit kelet, kicsit sárga, kicsit savanyú, kicsit sürgetnivaló, hogy tegyenek lépéseket a minden is felé. Egyre inkább másfelé kell tekingetnünk, mert ezek a nyugat-nyugatiak nem vesznek emberszámba minket. Sajnos.
kérdés
2021. szeptember 14. 12:16
Mindeközben Németország szédületes sebességgel integrálódik egy balkáni típusú vegyes levesbe.
Vakfolt
2021. szeptember 14. 12:10
Őrizetlenül hagytad a tornyod, széparcú Quasimodo! Simogatják a púpod és azt hiszik hogy szerencséjük lesz! Érted szól a harang, még jó, hogy nem hallod meg! Bimm bamm! Bimm bamm! Bimm bamm!
az a helyzet
2021. szeptember 14. 11:50
Van min elgondolkodnia éppenséggel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!