A balti országok megállapodtak az orosz állampolgárok beutazásának korlátozásáról

2022. szeptember 08. 15:38

A beutazási tilalom várhatóan szeptember közepén lép életbe.

2022. szeptember 08. 15:38
null

Lettország, Észtország és Litvánia elvben megállapodott az orosz állampolgárok beutazásának korlátázásáról az orosz és a fehérorosz határon – jelentette be szerdán Edgars Rinkevics lett külügyminiszter.

Rinkevics tudatta, hogy a döntést hivatalosan a három ország kormánya jelenti majd be.

A beutazási tilalom várhatóan szeptember közepén lép életbe,

és kivételt képeznek majd a humanitárius vagy családi okból érkezők, a teherautó-sofőrök és a diplomaták.    

Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az utóbbi hetekben és hónapokban jelentősen nőtt a schengeni vízummal Lettország határát átlépő orosz állampolgárok száma, és ez már kezd közbiztonsági üggyé válni, illetve morális és politikai jellegű kérdéseket is felvet.    

Az ukrajnai háború február végi kezdete után leállították az EU és Oroszország közötti közvetlen légi járatokat, így orosz állampolgároknak csak korlátozott lehetőségeik vannak, hogy beutazzanak az EU területére.    

Augusztus végén az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország – jelezte, hogy

egyénileg megakadályozhatják az orosz turisták belépését a területükre, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat.

Finnország múlt héten már szigorította is a turistavízumok kiadásának gyakorlatát az orosz állampolgárok részére. Szeptember 1-jétől a finn hatóságok a korábbi mintegy ezer helyett mindössze napi száz interjúidőpontot ajánlanak fel azoknak az oroszoknak, akik turistavízumot szeretnének igényelni.    

Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben bejelentette, hogy az Európai Bizottság javasolja a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését.

(MTI)

Fotó: BAYKAR DEFENSE / AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2022. szeptember 09. 07:57
Micsoda ostoba, korlátolt népek..valószinűlge amerikaiakat beengednek..egyre többet és többet..Mire észbekapnak, ott lesz helyben a demokrácia.
Minnie
2022. szeptember 08. 19:47
Akkor most ki diszkriminál faji alapon?
irisz.sarga
2022. szeptember 08. 18:39
szörnyű
Sany Xepi
2022. szeptember 08. 18:38
Kollektív bűnösség bevezetése a fosmodern demokráciájukba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!