Így meneteltek a lengyelek a függetlenség napján

2022. november 11. 20:47

A független Lengyelország létrejöttét november 11-től számítják, amikor németországi fogságából Varsóba érkezett a haza megmentőjének tartott Józef Pilsudski. 

2022. november 11. 20:47
null

 Ezrek vettek részt péntek este Varsóban a nemzeti-jobboldali civil körök szervezésében megtartott hagyományos lengyel függetlenség napi meneten.

A résztvevők, közöttük Zbigniew Ziobro igazságügy-miniszter a városközpontban gyülekeztek fehér-vörös zászlók alatt és fáklyákkal. A nagygyűlést nagyszámú rendőr biztosította. A menet mellett ellentüntetők tartottak utcabált. A korábbi évektől eltérően, amikor a menet idején több erőszakos esemény történt, az idei felvonulás békésen zajlott le. Varsó liberális polgármestere, Rafal Trzaskowski „rendkívül nyugodt menetről” beszélt a PAP lengyel hírügynökségnek.   

Előzőleg Andrzej Duda elnök az ünnep tiszteletére rendezett katonai díszszemlén vett részt, és megkoszorúzta a Pilsudski téren található Ismeretlen Katona sírját. A függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják meg minden évben, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 évi szétszabdaltság után visszaszerezte önálló államiságát.

A független Lengyelország létrejöttét november 11-től számítják, amikor németországi fogságából Varsóba érkezett a haza megmentőjének tartott Józef Pilsudski. Idén mintegy ezer ünnepi rendezvényre került sor országszerte. Varsóban közel 50 köztéri rendezvény, gyűlést szerveztek különféle politikai és társadalmi szervezetek.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. november 12. 09:21
A lényeg, hogy az ukránok felköszöntötték őket. Hogy örülhet az ukránok által legyilkolt 150ezer lengyel leszármazottja.
ThunderDan
2022. november 11. 22:43
Aztán 20 évvel később (megint) nem volt Lengyelország...
pepita
2022. november 11. 22:39
CÖF-ösök mentek-e???
Búvár Kund
2022. november 11. 22:38
Biztos van kinn jó sok nagyar is. A magyar szurkolói csoportok már nagyon régen részt vesznek ezen a felvonuláson. Általában rendőri összecsapásokkal végződik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!