Sikorski-ügy: Az Orbánt nem kedvelő lengyel politikusnak nem a mostani az első botránya

2023. február 11. 13:14

A napokban korrupciógyanús vádakkal illetett lengyel EP-képviselő, Radosław Sikorski nem először keveredik zavaros ügybe: 2015-ben a házelnöki tisztségébe került az akkori lengyel lehallgatási botrány.

2023. február 11. 13:14
null

A Mandiner is szemlézte az egyik legnagyobb holland napilap, az NRC napokban közölt írását, amelyben arról cikkeztek, hogy a Sir Bani Yas elnevezésű konferencián részt vevő nemzetközi politikusokat napokig ingyen kényeztetik, az Egyesült Arab Emírségek baráti csoportjának legismertebb tagjaként pedig Radosław Sikorskit említik.

Félmillió euró, luxusüdülés, Sikorski tagad

A holland napilap szerint Radosław Sikorski évente körülbelül kétszer utazik az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy ingyenesen üdüljön luxushelyeken. A lap szerint az EP-képviselő még fizetést is kap vendéglátóitól (havi nettó 7646 eurós EP-képviselői fizetése mellett további évi 93 000 eurót) a konferenciával kapcsolatos tanácsadásért. A lap azt írta,

a politikus már közel félmillió eurót kapott az emírségek külügyminisztériumától,

és nem hozta nyilvánosságra az EP felé, hogy például tavaly év végén is részt vett az emírségekbeli konferencián a vendéglátó ország költségén. Pedig az EP- képviselőknek jelenteniük kell az ilyen utazásokat. Az NRC szerint bár a közvetlen befolyás nem bizonyítható, úgy tűnik, Sikorski olyan álláspontokat képvisel, amelyek megfelelnek Abu-Dzabinak.

Sikorski a Twitteren közzétett reagálásban azt írta: a Sir Bani Yas a közel-kelet legnevesebb konferenciája, melynek tanácsadói testületében rajta kívül számos neves politikus, például Ausztrália korábbi miniszterelnöke is megtalálható. Közölte: a grémiumban betöltött szerepe nem befolyásolta az EP-képviselőként tett szavazatait. A politikus szerint ő mindig minden beszámolási kötelezettségének eleget tett, valamint „lelkiismeretesen beszámol” minden megbeszéléséről és tevékenységéről.

Nem ez az első botrányszagú ügy Sikorski körül

Radosław Sikorski először védelmi, majd 2007 és 2014 között Lengyelország külügyminisztere volt. Ewa Kopacz 2014 szeptemberében megalakult kormányában azonban már nem kapott újabb mandátumot a lengyel diplomácia vezetésére. Poszt nélkül viszont ezután sem maradt, a házelnöki széket kapta az új kormányzati ciklusban, ám

a szejm élén kevesebb mint egy évig állt a komoly port kavaró lehallgatási botrány miatt.

Lengyelországban még 2014-ben robbant ki egy komoly lehallgatási ügy. A Wprost lengyel hetilap által akkor közzétett felvételek alapján kiderült például, hogy a választások előtt a belügyminiszter gazdaságélénkítésre utasította a jegybankot, a jegybankelnök pedig a pénzügyminiszter leváltását kérte cserébe. Egy másik felvétel szerint az akkor még külügyminiszter Sikorski azt mondta, az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolatok „mit sem érnek”, sőt „még károsak is, mert hamis biztonságérzetet keltenek”. Ezt Sikorski egyébként éppen Jacek Rostowskinak, a korábbi, az állítólagosan a jegybankelnök nyomására leváltott pénzügyminiszternek mondta. A külügyminiszter vulgáris stílusban kifejtette, hogy a lengyelek naivan azt hiszik, hogy Amerika majd garantálja a biztonságukat, holott ez teljesen értelmetlen.

Bár Sikorski 2014-ben külügyminiszterként még túlélte a botrányt, egy évvel később házelnökként ez már nem sikerült neki. 2015 júniusában ugyanis újra nagy port kavart Varsóban a lehallgatási ügy, miután egy lengyel vállalkozó a Facebookon hozzáférhetővé tett több mint 3 ezer oldal nyomozati anyagot, amely az ügyészség által kihallgatott személyek vallomásait és a bizonyítékul szolgáló anyag egy részét tartalmazta. Sikorski akkor annyit mondott, fontosabb számára a Polgári Platform – az akkori kormánypárt –, mint az ő személyes ambíciói. Néhány hónappal később a Polgári Platform egyébként elvesztette az országgyűlési választást, és az azóta is hatalmon lévő Jog és Igazságosság került kormányra.

Már nem kedveli Orbánt

„Én megvédtem Orbán Viktort, meglehet, túl sokáig”ezt mondta tavaly decemberben a Válasz Online-nak adott interjújában Sikorski, aki akkor úgy nyilatkozott: sokáig védte Orbánt az Európai Néppártban, de amikor meghozták a CEU-törvényt, végleg kiábrándult a magyar miniszterelnökből. „Magyarország mélyen jár a zsákutcában” – jelentette ki a lengyel politikus. Hozzátette, azt várta volna Orbán Viktortól, hogy elismerje Volodimir Zelenszkij ukrán elnök erőfeszítéseit, és hogy ne tiltsa meg a fegyverszállítást Magyarországon keresztül.

A lengyel politikus szerint Vlagyimir Putyin egy „autoriter lúzer”, és „lesznek következményei” annak, ha valaki őt támogatja és nem a „Nyugat egységének fenntartása és az áldozat segítése” frontján szerez magának elévülhetetlen érdemeket. Sikorski úgy látja, hogy a lengyel–magyar kapcsolat már most is megsínyli, hogy Magyarország máshogy áll a kijevi rezsimhez, mint Lengyelország.

Nyitókép: MTI/EPA/Pawel Pieruszka 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax-2
2024. március 23. 09:10
Sikorski a háborúgerjedelemben senyvedő elmebeteg polákok egyike. Nem számottevő a faszi....
fatman
2023. február 11. 20:44
ócska korrupt fasz! a nemzete szégyene!!!
Ólat a trolloknak
2023. február 11. 18:51
Mr. Applebaum...
Saksafar
2023. február 11. 18:32
A magyar ceu ügy tényleg annyira bonyolult, hogy nehéz megérteni? Hogy egy amerikai anyaegyetemmel nem rendelkező budapesti egyetem miért nem adhat ki amerikai diplomát? Ezek ott üldögélnek az EU fő testületében, nem is kevés pénzért és az ember azt hinné, hogy értelmes emberek, de egy csapat cerkóffal hamarabb meg lehetne értetni ezeket a dolgokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!