Kibertámadások érték Litvániát röviddel a NATO-csúcs előtt

2023. július 10. 20:00

A kiberbiztonsági hatóság közölte, hogy megerősítették a személyi állományt, valamint az együttműködést a rendőrséggel és a hírszerzéssel.

2023. július 10. 20:00

Kibertámadások érték Litvániát egy nappal a vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt – közölte hétfőn Liudas Alisauskas, a litván Országos Kiberbiztonsági Központ vezetője.

A tájékoztatás szerint úgynevezett túlterheléses, hivatalos szervek weboldalainak megbénítását célzó DDoS-támadás érte Vilnius városvezetésének honlapjait, amelyek így elérhetetlenné váltak. Szintén kibertámadás érte a turisztikai információk honlapját, valamint egy közösségi közlekedéssel kapcsolatos alkalmazást.

 

Ezek alapvető szolgáltatások, amelyeknek rendelkezésre kell állniuk vendégeink számára”

 

 – hangsúlyozta Alisauskas. A kiberbiztonsági hatóság közölte, hogy megerősítették a személyi állományt, valamint az együttműködést a rendőrséggel és a hírszerzéssel. A hatóság szerint vasárnap két további kiberbiztonsági incidensről is kaptak bejelentést. Az egyik esetben feltörték egy regionális rádió rendszereit, és egy élő adást megszakítva olyan hamis információkat kezdtek sugározni, amelyek Ukrajna és a NATO ellen irányultak.

A Telia telekommunikációs vállalat hétfőn arról számolt be, a Telegram-csatornákon olyan hívásokat regisztráltak, amelyekben állami intézmények és vállalatok elleni támadásokról esett szó. A NATO július 11-12. között a litván fővárosban tartja csúcstalálkozóját, amelynek napirendjén kiemelt helyen szerepel majd az ukrajnai háború és annak következményei.

(MTI)

***


Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kataliszt
2023. július 11. 16:31
Article 5 most azonnal
B_kanya
2023. július 11. 12:49
"MZPERIKSZ 2023. július 11. 02:03 Csak hagyniuk kéne, hogy az orosz hackereknek szabadon ki-be járkáljanak" Túl sok CNNt néztél M ügynök.
Uztu
2023. július 11. 07:07
*ásít*
bagira002
2023. július 11. 05:44
,, az amerikai kormány azt szeretné, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke lenne a NATO következő főtitkára. A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap NATO-forrásai szerint a tagállamok azt remélték, hogy már a szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján sikerül megállapodásra jutni a jelenlegi főtitkár, a tisztségében a héten egy évvel meghosszabbított Jens Stoltenberg utódjáról, de egyelőre nem sikerült közös jelöltet találni,,......... Ursula a NATO főtitkár állást megvette eut adta érte , betolakodókkal , a vakcina üggyel ,Európát a háborúval energiahiánnyal padlóra vágta Biden - Soros kérésére parancs teljesítve . Nácik NATO-ba sietnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!