24.hu: A bukás szélén táncol a német kormány

2023. november 22. 19:40

Egy felmérés szerint a németek több mint 40 százaléka előrehozott választást szeretne.

2023. november 22. 19:40

Az érdek- és nézetkülönbségek miatt a szétesés szélére sodródott a német kormány. Sőt, a megállapodásuk egyik központi részét megtorpedózta az alkotmánybíróság. Ez pedig előnytelenül érinti az európai gazdaságot is. Egyes elemzők pedig egyenesen közlekedésilámpa-koalíció végét vizionálják – írta összeállításában a 24.hu.

A lap emlékeztetett arra, hogy Németország példátlan módon befagyasztotta az állami kifizetéseket, miután a múlt héten az alkotmánybíróság úgy döntött, alkotmányellenes a 60 milliárd eurós, a koronavírus-járvány leküzdésére szóló hitelt klímavédelemre fordítani. Kedden mindemellett egy 200 milliárd eurós összértékű krízisalapból való költést is megállította az alkotmánybíróság – tették hozzá.

A 24.hu arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel még mélyebb válságba került a szociáldemokrata kancellár, Olaf Scholz hárompárti kormánya.

Ezt is ajánljuk a témában

A németek egy része előrehozott választást szeretne

Mint írták, a belső viták még menedzselhetők lehetnének, de a helyzetet nehezíti, hogy jövő nyáron európai parlamenti, szeptemberben Szászországban, Türingiában és Brandenburgban tartományi választást tartanak. A keleti országrészben a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) vezet a felmérések alapján, noha a képletet átírhatja a szélsőbalos Linkéből kiváló, jövőre megalakuló Wagenknecht-párt.

A 24.hu megjegyezte azt is, hogy a német köztévé, az ARD felkérésére készített DeutschlandTrend-felmérés pedig arra jutott, hogy 

a németek 41 százaléka előrehozott választást szeretne,

 a jelenlegi koalíció fennmaradását 2025-ig viszont csak 32 százalék szorgalmazza.

Kitértek arra is, hogy vannak olyan elképzelések, hogy 

ha felbomlik a koalíció, Scholz a CDU/CSU-val alakít kormányt, 

de nem igazán látni, miért lenne jó a Németországban egyébként bevett megoldásnak számító nagykoalíció a kereszténydemokratáknak, akik egy előrehozott választást szinte biztosan megnyernének. Ők a jelenlegi felállás alapján inkább a kivárásra játszhatnak, és az AfD gyengülésére – mutatott rá a lap.

***

Nyitókép: HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vapepe
2023. november 23. 08:27
Annyi biztos, hogy a német alkotmánybíróság nem egy Eu. Court of Justice, nem államalkotó politikai erő akar lenni, hanem a szakma szigorú szabályai alapján dönt. Mégha nem értem is az értelmét ennek a döntésnek, akkor is. De miért delirálnak ennek a döntésnek a jelentőségén annyit, törlesszenek elő és bocsássanak ki ugyanannyi államadósságot klímavédelemi célból. A német államadósság még mindig kelendő, bár egy kicsit többe fog kerülni. Megspórolják, ha beállnak mögénk és elküldik Brüsszelt a ....ba (helyettesítse be mindenki ízlése szerint) az Ukrajna célú adósságkibocsátásával.
pipa89
2023. november 23. 08:22
Ez még mindig kevés. 60-67% kell.
faramuci
2023. november 23. 06:03
Scholz kapitány nemhogy segédkezett németország megfúrásában,de aszisztál ahoz is hogy a tenger fenekére sülyessze a gazdaságukat. Feladatát angelához,ursulához hasonlóan megtette,mindegy már hogy leváltják,vagy nem..........
luisbathhelena
2023. november 23. 05:54
Oszinten: nem kvra mindegy hogy a zöldek helyett egy Black Rock vezető szerepel? Ez nem sm választás lenne hanem csere ugyanazzal katasztrofális eredménnyel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!