Tusk tisztogatásba kezdett: kirúgta a lengyel közmédia vezetését

2023. december 20. 12:37

A lengyel alkotmánybíróság pedig múlt csütörtökön figyelmeztetett: az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától.

2023. december 20. 12:37
Fotó: Donald Tusk, a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) elnöke gdanski sajtóértekezletén 2021. november 8-án. MTI/PAP/Adam Warzawa

Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

A közlemény szerint a felmentés „szükségességét” a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében „javító intézkedéseket” kell foganatosítani a közmédiánál.

Ezt is ajánljuk a témában

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki figyelmeztetése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. A figyelmeztetést a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki.

(MTI)

Nyitókép: MTI/PAP/Adam Warzawa

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fofo
2024. január 11. 10:35
Ezzel a fejjel életszerűen alakíthatna náci tiszteket egy 2. világháborús filmben. Süt a gonoszság és a gyűlölet a képéről.
bokrosbirka
2024. január 11. 10:00
Tuskó üzem a diktatúrában!
lájkbajnok
2023. december 20. 19:48
Ez így helyes. Nehogy már a köztévé vezetője rúgja ki Tuskot!
Pelso j.
2023. december 20. 18:16
Amatőr. A fidesz a közmédia pártszócsővé alakítását diszkrétebben, de hatékonyabban csinálta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!