Élet Von der Leyen után: ki következhet a Bizottság élén?

2024. április 25. 14:56

A Politico már a mostani bizottsági elnök lehetséges utódait veszi sorra.

2024. április 25. 14:56
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Nyitókép: Julien Warmand/EPA/MTI

 

Ursula von der Leyen nemrég még a biztos újraválasztás tudatában hirdette meg kampányát, de most egyre több felől támadják az Európai Bizottság jelenlegi elnökét. Mind a bal-, mind a jobboldal elégedetlen vele és több hozzá kapcsolódó botránnyal.

A Politico most sorra vette, kik lehetnek potenciális utódai Von der Leyennek, ha mégse tudna újrázni a jelenlegi bizottsági elnök.

Az egyik lehetséges új vezető szerintük Mario Draghi.

Az olasz politikus már 76 éves, viszont nagyon tapasztalt európai veterán, aki volt már olasz miniszterelnök és európai központi banki vezér is.

A másik ötletük Roberta Metsola: ha az EPP kifarolna Von der Leyen mellől, még mindig ott van a soraikban az Európai Parlament jelenlegi elnöke, a máltai Roberta Metsola. Neki viszont nincsenek korábbi vezetői tapasztalatai, még az apró Máltán sem.

Ott van továbbá Christine Lagarde: a francia közélet nagyasszonya volt már pénzügyminiszter, az IMF, most pedig az Európai Központi Bank elnöke. Vezetői tapasztalata bőven van, ráadásul francia is, aminek Párizs nyilván nagyon örülne. Kérdés, ő maga át akar-e ülni a Bizottság elnöki székébe.

A Politico felsorolja Klaus Iohannist is.

 A második ciklusát taposó, erdélyi szász származású román elnök látványosan törekszik egy új, nemzetközi pozícióra. Próbálkozik a NATO főtitkárságával is, de ott Mark Rutténak hatalmasabb szövetségesei vannak a tisztségre. Iohannis viszont első kelet-európaiként kerülhetne a Bizottság élére, EU-párti elkötelezettségéhez pedig nem férhet kétség.

A portál megnevezi Andrej Plenkovic jelenlegi horvát miniszterelnököt, akinek egyre problémásabb lett az otthoni kormányzása. Kérdés, bukhat-e felfelé a brüsszeli pozícióba.

Ott van még Thierry Breton, a befolyásos francia uniós politikus, akinek szintén lennének esélyei a Politico szerint. Csak amennyi barátja, annyi ellensége is van a brüsszeli körökben a nyomulós stílusa miatt. Nem tudni, ki mindenki állna be valójában pont Breton mögé.

A valódi jelöltségi keringő viszont csak az EP-választás után fog elkezdődni.

 Ahogy öt éve, úgy most is elképzelhető, hogy csak hosszas tárgyalások után és egy meglepetésjelölttel állnak elő a brüsszeli intézmények. Von der Leyen abban biztos lehet, hogy már nem fogják előre lepapírozni az újabb ciklusát.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­­ö­­g­­­ö­­­s­­ ­l­á­­n­­­y­­­o­k­­ ­­v­­á­­­r­n­­­a­­k­­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
angeleye
2024. április 29. 10:23
díszsortűz a jelöltekre....legalább a háromnegyedére.
andrea-1974
2024. április 25. 21:47
Én tippem Salvini tudna mit kezdeni Ezzel a bandával.De most tényleg egy román-német,két arcú kutya.EU-nak már annyi,lassan már szinte minden pénz elköltöttek az ukikra.Aztán majd frankon szétesik,de mi leszünk az utolsó kilépők.
Tommaso
2024. április 25. 18:04
"Az EU-ban se népszavazás, se közvetlen választás nincsen" - .álltja Akitlosz, de téved. Ott a választás szabad, és arányos. Orbanisztanban viszont sem népszavazás, sem korrekt, szabad, arányos választás nincsen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!