Kivonul az MTV

2010. július 29. 09:47

Csehországba költözteti el az MTV Networks Music Television mellett a Vivát és a Comedy Centrált is. A döntést európai üzletpolitikájukkal magyarázzák. Az új médiatörvény utánuk nyúlhatna, viszont elképzelhetetlen, hogy a most felállítandó médiahatóság ellenőrizni tudja a csatornákat, méghozzá az uniós szabályozás miatt.

2010. július 29. 09:47

A Music Television, a VIVA és a Comedy Central július 15-től átállt a cseh sugárzási engedélyre - közölte Networks Magyarország marketingosztálya. Az MTV Networks International az amerikai cég regionális stratégiájával indokolta költözés okát. Az ORTT-hez július 14-én bejelentés érkezett a Z+ Műsorszolgáltató Zrt., az MTV Networks Magyarország Zrt. és a Comedy Central Magyarország Zrt. részéről, hogy július 15-től kérik a nyilvántartásból való törlésüket. Az ORTT irodája a törlési kérelem tárgyában előterjesztést készített.

A testület ráadásul a prágai Rádió és Televízió Tanácstól is tájékoztatást kapott: a három céget nyilvántartásba vették és engedélyt kaptak műholdas műsorszolgáltatásra tizenkét évre. Az új médiatörvény várhatóan ősszel elfogadásra kerülő szabályozása értelmében a három csatorna nem tud elszökni a magyar médiahatóság elől. A törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól című része kimondja: „amennyiben a tartalomszolgáltató munkaerejének nagy része Magyarországon dolgozik, vagy az ügyvezetői, illetve szerkesztői döntéseket itt hozzák, akkor a törvény alá tartozik”. Hatályos ráadásul a szabály az összes olyan tartalomszolgáltatóra is, amely magyar területen található műholdas feladó állomást használ - ennek értelmében a három szóban forgó csatornának ki kéne költöztetnie teljes szervezetét és gyártási kapacitását.

A törvénytervezet ötödik paragrafusának harmadik bekezdése kimondja: „a törvény és így a médiahatóság hatálya kiterjed olyan más országból nyújtott tartalomszolgáltatásra is, amely jelentős részben vagy teljes egészében a Magyar Köztársaság területére irányul”. Az EU audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelve viszont ezt a pontot korlátozza. A nemsokára felállítandó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa így gyakorlatilag képtelen bármilyen ügyben eljárni a Magyarországról távozó adók ellen.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2010. július 29. 10:45
Helyes! Húzzák is csak el a belüket! Van nekünk NótaTV-nk! Magyar fülnek, magyar nótát!!!
schnee
2010. július 29. 10:09
legalább az idióta körhatár karikák lekerülnek az adásukból :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!