Megérteni egy cseresznyefát

2024. február 14. 22:08

A címnek választott, megejtően szép mondatot Ambrus Lajos nagy esztétikai értékű pomológiai munkájában, a Nagy almáskönyvben találjuk.

2024. február 14. 22:08
Blooming,Cherry,Blossom,Tree,Garden,In,Spring.,White,Flowers,On
Uri Dénes Mihály

„Ez a döntő mozzanat – írja –, otthon lenni és megérteni a természet, a biológiai sokféleség és a gondolkodás fontosabb összefüggéseit.” Mit akar, mit kedvel, mire vágyik a fa, mit kell tennünk, hogy a régi fajta, a szomolyai fekete, amiről Ambrus ír, nekünk ajándékozza termését? S ha mégse adja, hát elfogadni, hogy nem nálunk érzi otthon magát, nem azt a helyet kedveli, ahol mi élünk.

Otthon érzi magát, megajándékoz, kedvel, vágyakozik – így beszéli el a nyelv a fa „akaratát”. Az apró darabkákra törött világ összeillesztése ilyen nyelvi műveletekben zajlik. A rész helyett az egész tiszteletében, a puszta anyagelvűség helyett a belső megragadásában. Az újszerű, ezért meghökkentő metaforák használata mégis azzal a veszéllyel fenyeget, hogy komolytalanná teszi a komoly dolgokról való beszédet. Hogy a barlangnak szája, az üvegnek pedig nyaka van, megszoktuk. Ám ha valaki azt találja mondan

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2024. április 01. 15:21
"Jelek ti, világ jelei, ki tud titeket érteni, egy ágacskát megfejteni? Elvetjük a magot a földbe: ki sejti, hogy lesz szár belőle? Jelek ti, világ jelei, biztosan bánunk veletek, de nem bírunk megérteni. " (Weöres Sándor)
Akitlosz
2024. február 14. 22:25
Ez a magyarul beszéli szarka megérti a fákat. https://www.youtube.com/watch?v=TvmpimYR92k&t=37s "Látod azt a fát? Nagyon szép." / magyarul beszélő szarka /
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!